Κυριακή 26.05.2024
More

  Η ΝΔ μεταλλάσσει το ΕΣΥ σε βάρος της υγείας των ασθενών

  «Τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία μεταλλάσσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε βάρος της υγείας των πολιτών» τόνισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

  Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε πως οι διατάξεις του σχεδίου νόμου έρχονται να επιδεινώσουν το ήδη αποδιοργανωμένο ΕΣΥ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όποια ή όποιος επισκεφθεί ένα δημόσιο νοσοκομείο, ένα κέντρο υγείας ή μια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας θα διαπιστώσει πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά». Σημείωσε ακόμα ότι «οι ασθενείς δέχονται διαρκή πίεση από τη δραματική αύξηση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

  Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων κατηγόρησε την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη και την απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας, για την υποστελέχωση και την εξουθένωση των υγειονομικών, τα πολλαπλά κτηριακά προβλήματα και τις ελλείψεις εξοπλισμό. Όπως ανέφερε, «όλα αυτά αποτελούν το χειροπιαστό αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ώστε να ευνοηθούν οι ιδιωτικές κλινικές, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαγνωστικές αλυσίδες».

  Για τα απογευματινά χειρουργεία, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς τόνισε πως μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές. Πως τα χειρουργεία θα γίνονται με τιμοκατάλογο και η περίθαλψη με βάση το «πορτοφόλι» του ασθενή, σε βάρος της πρωινής λειτουργίας των νοσοκομείων.

  Για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ, επεσήμανε ότι αποτελεί τη «χαριστική βολή» της δημόσιας περίθαλψης, καθώς η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο στους δημόσιους γιατρούς, όπως και τη δυνατότητα απασχόλησης σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά μαιευτήρια και κέντρα αποκατάστασης. «Πρόκειται για αλλαγή της φιλοσοφίας – από την καθολική και ισότιμη φροντίδα, στους γιατρούς και τους ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων με βάση την οικονομική τους κατάσταση».

  Κλείνοντας, υπογράμμισε πως οι δωρεάν υπηρεσίες θα συρρικνωθούν περαιτέρω και θα επικρατήσουν οι επί πληρωμή. Κι αυτό γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένας γιατρός να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς και επαρκώς στην καθημερινή τακτική λειτουργία του νοσοκομείου, στα απογευματινά ιατρεία ή χειρουργεία, στις εφημερίες και -ταυτόχρονα- να δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα.

  «Γι’ αυτό η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Γιατί απαξιώνει καθοριστικά τη δημόσια υγεία, χαμηλώνει τα standards ποιότητας και ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει να γυρίσει τη χώρα στην προ-ΕΣΥ εποχή, τότε που πρόσβαση στην περίθαλψη είχαν μόνο όσοι διέθεταν χρήματα ή μέσο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ