Πέμπτη 21.10.2021
More

  Κατά της απόφασης Χρυσοχοΐδη για τις συναθροίσεις το ΚΚΕ Ηπείρου

  Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου

  Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε την ο Δημήτρης Πιτσιάβας μέλος της ΕΠ Ηπειρου-Κέρκυρας-Λευκάδας κατήγγειλε την νέα απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. και αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το ΚΚΕ για την ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών και ΕΒΕ.

  Πιο συγκεκριμένα:

  Για την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ

  «Καταγγέλλουμε τη νέα απαράδεκτη απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύσει τις συναθροίσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Είναι απόφαση η οποία επιβεβαιώνει την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής από τη μεριά της κυβέρνησης.

  Είναι πλέον πρόσχημα η πανδημία για την κυβέρνηση. Η απαγόρευση έχει σαφή στόχο. Γίνεται ενάντια στο νεολαιίστικο, στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα, με στόχο να περάσει, διά πυρός και σιδήρου, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να περάσουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης ενάντια στο δικαίωμα για την εκπαίδευση, για τη μόρφωση της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων, βάζοντας φραγμούς στην εισαγωγή, αλλά και στην ολοκλήρωση των σπουδών.

  Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο έχει λυμένα τα χέρια της για να κάνει ό,τι θέλει και να ψηφίσει ό,τι θέλει. Και αυτή η απαράδεκτη απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., η απαγόρευση των συναθροίσεων, θα γίνει κουρελόχαρτο. Τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα δείξουν την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς και των εκπαιδευτικών.

  Καλούμε την κυβέρνηση τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη αυτή απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., διαφορετικά, της το λέμε καθαρά, σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

  Για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ

  «Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα Πρόταση Νόμου για την ανακούφιση των ελεύθερων επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπόρων, των αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και της τεράστιας συσσώρευσης χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες.

  Με την πρόταση νόμου το ΚΚΕ απαιτεί μεταξύ άλλων μέτρα όπως:

  • τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε μήνα από τον Οκτώβρη του 2020 και μετά και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας,
  • τη διαγραφή τόκων και μείωση των οφειλών προς τράπεζες,
  • τη μείωση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών.

  Επίσης, να υπάρξει παύση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών και απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων.

  Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ αφορούν αυτοπασχολούμενους πόλης και υπαίθρου που έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ το έτος 2019, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

  Το εισόδημα αυτό, με άρθρο της Πρότασης Νόμου, ορίζεται ως αφορολόγητο.

  Τα προτεινόμενα μέτρα είναι επείγοντα και αναγκαία δεδομένου ότι χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική καπιταλιστική κρίση και από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Οι δε αναστολές πληρωμών οφειλών αυτό που κάνουν είναι να συσσωρεύουν τεράστια ποσά και να μετατρέπονται σε χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

  Τα ληφθέντα ως τώρα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι, για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν χορηγήθηκε καν το -ούτως ή άλλως χαμηλό- επίδομα ειδικού σκοπού που είχε δοθεί την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020.

  Ενώ στους  γεωργούς και κτηνοτρόφους ανάλογο επίδομα δεν δόθηκε καθόλου.

  Οι όποιες ενισχύσεις διατέθηκαν στον αγροτικό κλάδο ήταν πολύ κάτω των αναγκών, με πολλούς αποκλεισμούς και δεν κάλυψαν τις απώλειες εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών.

  Όσο για το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των χαμηλότερων στρωμάτων των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου και δεν φτάνει ούτε για τις πιο υποτυπώδεις ανάγκες διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους.

  To ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα της περιφέρειας Ηπείρου που με τα κριτήρια που βάζει ουσιαστικά ενισχύει τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους.

  Όσο για τα δις του “ταμείου ανάκαμψης” είναι δρομολογημένα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια.

  Η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες  αυταπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου έρχεται σε συνέχεια της καπιταλιστικής κρίσης των προηγούμενων ετών, των κατευθύνσεων που ακολουθήθηκαν την τελευταία 15ετία τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση και της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται με εφαλτήριο τη νέα κρίση.

  Έρχεται σε συνέχεια της φοροεπιδρομής, της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που οδηγεί μεγάλα τμήματά τους σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση.

  Η πρόταση νόμου είναι συμβολή στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, αποτελεί δε έμπρακτο στήριγμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεδιπλώνονται από τους αυταπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου σε διάφορες πόλεις όπως και εδώ στα Γιάννενα αύριο, Τετάρτη στις 8:30 το πρωί έξω από την εφορία, που οργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ