Τρίτη 16.04.2024
More

    Κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία

    «Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος

    Την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Τουρκία θα επιδιώξει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του από την Κορσική όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού νότου με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

    Παράλληλα, ο Μακρόν αναμένεται να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

    «Θέλουμε να αποφύγουμε κλιμάκωση των εντάσεων αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποια πεδία. Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν».

    Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό στις πέντε το απόγευμα ώρα Ελλάδος και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος το ζήτημα της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, με την πιθανότητα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

    Παράλληλα, θα γίνουν συνομιλίες και για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες, καθώς μεγάλος αριθμός είναι μεγάλης ηλικίας και δεν «σηκώνει» κάποια αναβάθμιση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των φρεγατών Belharra για τις οποίες έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει επέλθει η τελική συμφωνία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη.

    Εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρείχε χθες ενημέρωση στην ειδική διαρκή επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για τέσσερα υποπρογράμματα που αναβαθμίζουν τη δύναμη πυρός των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τα ακόλουθα θέματα αρμοδιότητάς τους:

    1. Ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Αναβάθμιση τορπιλικού δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού – προμήθεια, αναβάθμιση και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλλών ελληνικών υποβρυχίων».
    2. Ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Ελεγχος / Συντήρηση Κ/Β RAM».
    3. Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος «Προμήθεια πυροδοτικών μηχανισμών CADs-PADs».
    4. Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος «Επέκταση ημερολογιακών ορίων ζωής των επιχειρησιακών πυραύλων SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας».

    Βάσει σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου, τα συγκεκριμένα υποπρογράμματα είναι σημαντικά, καθώς αφορούν στην αναβάθμιση της δύναμης πυρός και τη διατήρηση της ικανότητας αυτοπροστασίας μονάδων κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

    «Η συνεχής βελτίωση, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, αλλά και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα και κορυφαία ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ