Από τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στα Γιάννενα
Για την ανάγκη μεγάλων έργων κυρίως στις υποδομές της Ηπείρου, αλλά και επένδυση στο περιβαλλοντικό της απόθεμα και τις δυνατότητες που δίνει η μόρφωση και η έρευνα μέσα από το Πανεπιστήμιο, μίλησε χτες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας σε κεντρική εκδήλωση του κόμματος στο ξενοδοχείο Du Lac μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό. Άσκησε ιδιαίτερη κριτική στις αδυναμίες της κυβέρνησης να στηρίξει τα έργα της Ηπείρου, αλλά και στον σχεδιασμό και τις ελλείψεις των χρηματοδοτικών εργαλείων και αφιέρωσε το ένα τρίτο της ομιλίας του σε τοπικά ζητήματα.
«Η Ήπειρος αποτελεί μία «τράπεζα» πολύτιμου και μοναδικού φυσικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου που έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα πιλοτικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Το περιβάλλον που είναι σήμα κατατεθέν για όλη την Ελλάδα, για την Ήπειρο είναι στοιχείο ταυτοτικό, σχεδόν υπαρξιακό Είναι αναπτυξιακός πόρος, στοιχείο της ποιότητας ζωής και της ονομαστής τοπικής παραγωγής», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και έδωσε το παράδειγμα των οικοσυστημάτων που «αποτελούν κοινή μας περιουσία, από τη λίμνη Παμβώτιδα, τον Αμβρακικό Κόλπο, τις εκβολές του Αχέρωντα – Καλαμά μέχρι τα Τζουμέρκα και τα δασικά οικοσυστήματα της Πίνδου».
Άσκησε ιδιαίτερη κριτική στην κυβέρνηση που κατάργησε τις διοικήσεις των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και μετέφερε τη διοίκηση σε έναν φορέα στην Αθήνα, καθώς και ότι πάγωσε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ενώ υπογράμμισε ότι το ίδιο γίνεται και σε άλλους τομείς περιβάλλοντος «όπου η ΝΔ αποδομεί μεγάλες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής μας», όπως γίνεται με τη χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως είπε «που είναι αναγκαίες για την μετάβαση σε μια εποχή κλιματικής ουδετερότητας, με αντικατάσταση όλων των ορυκτών καυσίμων ή με τις ενεργειακές κοινότητες, «μια εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρύθμισή μας, που θα έδινε τη δυνατότητα, ιδίως στις μέρες της ενεργειακής κρίσης, σε ενώσεις παραγωγών, επιχειρήσεις αλλά και καταναλωτές, να είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί μειώνοντας το ενεργειακό τους κόστος, παραμένει ανενεργή και αποκλεισμένη από χρηματοδοτικά εργαλεία».
Στον τομέα των υποδομών, μίλησε για «δυσμενή πραγματικότητα για την Ήπειρο» ότι «καθυστερούν ή υποβαθμίζονται από την σημερινή κυβέρνηση οδικά έργα που είχαμε ήδη δρομολογήσει».
Για τον Αυτοκινητόδρομο Ιωάννινα – Κακκαβιά, είπε ότι «αφού χάθηκαν 2 χρόνια, το έργο μετατρέπεται σε κλασικό επαρχιακό δρόμο διατομής 12,5 μέτρων, με μία λωρίδα κυκλοφορίας και μία βοηθητική ανά κατεύθυνση, με αρκετούς κόμβους και χωρίς διαχωριστική νησίδα, χωρίς την αναγκαία, σύγχρονη και ασφαλή παράκαμψη της πόλης, με τα 15 περίπου χιλιόμετρα του συγκεκριμένου οδικού άξονα, από τον κόμβο της Εγνατίας μέχρι την Φανερωμένη».
Για τη Σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια Οδό, ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών έχει δώσει παράταση για έναν ακόμα χρόνο (ως τον Ιούνιο του 2022) για την ολοκλήρωση της μελέτης σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε εξασφαλίσει 30 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση και αναρωτήθηκε «γιατί δε προχώρησε δυο χρόνια;»
Για τη Σύνδεση Πρέβεζας, Ακτίου με Εγνατία (Αμβρακία Οδός) είπε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί με κίνδυνο να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ ενώ για τη Σιδηροδρομική Εγνατία τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από δύο χρόνια αδράνειας, άρχισε να ασχολείται αποσπασματικά με συγκεκριμένα τμήματα, στο ανατολικό και δυτικό της τμήμα, εξαγγέλλοντας έργα στα χαρτιά. Ως σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην ίδρυση της διακρατικής εταιρίας, όπως είχε συμφωνηθεί με τη Βουλγαρία, για την υλοποίηση του έργου. Η Σιδηροδρομική Εγνατία, στο τμήμα Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα, θα μπορούσε να φέρει το τρένο μέχρι την ακτή της Ηπείρου».
Ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται για να αναπτυχθεί η Ήπειρος, είπε ότι «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία έχει παγώσει η ροή των πόρων του ΕΣΠΑ. Αποτέλεσμα της περίφημης διαδικασίας «προτεραιοποίησης» των αιτημάτων χρηματοδότησης που υποβάλλονται προς εκταμίευση» ενώ μίλησε για μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον τόπο μας, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, μια από τις πιο αδικημένες στη χώρα, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έπρεπε να σχεδιαστει με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου περιφέρειας και την άμβλυνση των ανισοτήτων, μεταξύ των οποίων και των περιφερειακών και θα ήταν μια πραγματική ευκαιρία για την Ήπειρο.
Αναφέρθηκε δε με πολύ θετικά λόγια στον ρόλο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και ζήτησε τη στήριξή του.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»