Δευτέρα 24.06.2024
More

  Κύμα αντιδράσεων την επόμενη ημέρα

  Έναν χορό αντιδράσεων και μάλιστα με έντονα πολιτικά και αντιπολιτευτικά χαρακτηριστικά προκάλεσαν η παρουσία και οι δηλώσεις αντίστοιχα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη κατά την ολιγόωρη παρουσία του την Τετάρτη με τις επισκέψεις στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

  Ιδιαίτερα δε, οι δηλώσεις που έκανε για τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο ΠΓΝΙ, «δείχνοντας» σε αυτούς, το δρόμο της απομάκρυνσής τους από την εργασία μετά τη λήξη των συμβάσεων, δημιούργησαν αίσθηση, ενώ επίσης το ίδιο μπορεί να πει κάποιος, ότι προκάλεσε και το γεγονός, ότι απέφυγε να τοποθετηθεί για μείζονα προβλήματα του τομέα υγείας στην περιοχή. Έτσι, την αμέσως επόμενη ημέρα της επίσκεψης – αστραπή του κ. Γεωργιάδη, ο υπουργός Υγείας βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής για όσα είπε και κυρίως για όλα εκείνα που δεν έχουν γίνει στον τομέα της υγείας στην περιοχή.

  Ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιωάννης Τσίμαρης σε δηλώσεις του επέκρινε τον υπουργό Υγείας που εμφανίστηκε ως να είναι όλα καλώς καμωμένα στη δημόσια υγεία στην περιοχή και γενικότερα στη χώρα.

  «Μέχρι και για τον αριθμό του προσωπικού είπε ότι είναι μεγαλύτερος από το 2019, λησμονώντας όμως ότι έχουν δημιουργηθεί νέες πτέρυγες και έχουν τεθεί σε λειτουργία νέες Κλινικές χωρίς το απαιτούμενο ελάχιστο προσωπικό. Ξέχασε να αναφερθεί στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων σε σχέση με τις ανάγκες και το έργο τους, ξέχασε να πει τι γίνεται με τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών από το ΠΓΝΙ στο Χατζηκώστα, στην Άρτα και το Αγρίνιο, θεωρώντας προφανώς, ότι όλα αυτά συνιστούν τη νέα κανονικότητα του ΕΣΥ. Ο κυνικός τρόπος δε, με τον οποίο αντιμετώπισε του συμβασιούχους αποδεικνύει, ότι ο ίδιος και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεχνούν, ότι είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που έβαλαν πλάτη για να μείνει όρθιο το ΕΣΥ στην πανδημία και σήμερα το μόνο που θέλει, είναι να φέρει ιδιώτες στη θέση τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίμαρης.

  Η Μερ. Τζούφη

  Για μία επίσκεψη που δεν αφήνει καμία αμφιβολία, ότι ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η πλήρης διάλυση κάθε έννοιας δημόσιου συστήματος υγείας, έκανε λόγο σε δηλώσεις της, σχολιάζοντας την επίσκεψη Γεωργιάδη, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη, ενώ το ίδιο αιχμηρή είναι και η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον πολιτικό φορέα. «Δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι η πολιτική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που με απαράμιλλο ζήλο και ταχύτητα εφαρμόζει ο κ. Γεωργιάδης. Δεν ενοχλεί την νεοφιλελεύθερη ΝΔ που η χώρα μας είναι τελευταία στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, δεν τους ενοχλεί που οι πολίτες, η κοινωνική πλειοψηφία θα βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, για να βρει περίθαλψη, γιατί αυτό επιδιώκουν.

  Αυτός είναι ο λόγος που ψηφίσανε τα απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή. Αυτός είναι ο λόγος που ψηφίσανε να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να δουλεύουν και στα Δημόσια Νοσοκομεία.

  Γυρνάμε στην προ του ΕΣΥ περίοδο, πάνω από 40 χρόνια πίσω.

  Η κυνικότητα του κ. Γεωργιάδη περίσσεψε στον τρόπο που μίλησε για τους συμβασιούχους εργαζόμενους που έδωσαν την ψυχή τους την περίοδο της πανδημίας, μαζί με όλους τους άλλους υγειονομικούς, για τους οποίους είπε ότι υπάρχουν άφθονες δουλειές στον τουρισμό και στην εστίαση, όταν λήξει η σύμβασή τους.

  Ο κ. Γεωργιάδης και η ΝΔ είναι η χαρά των εργολάβων και των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, είναι οι πολέμιοι του ΕΣΥ και των δημόσιων αγαθών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  Η ΑΣΥ Υγειονομικών

  Από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών τέλος, ο Γεώρ. Πρέντζας σε δικές του δηλώσεις είπε πως ο κ. Γεωργιάδης έκανε μία βασική εξαγγελία στις δηλώσεις του που ήταν η εξαγγελία των απολύσεων 140 εργαζόμενων συμβασιούχων από το ΠΓΝΙ.

  «Οι συμβάσεις τους ορίστηκαν από το κράτος ως ορισμένου χρόνου επειδή θα κάλυπταν υποτίθεται εποχικές- έκτακτες ανάγκες. Κι όμως, ήταν εξαρχής οι μόνοι υπάλληλοι σε καθαριότητα-σίτιση-φύλαξη καλύπτοντας πάγιες, μόνιμες διαρκείς ανάγκες ακόμη και μέσα στην πανδημία. Οι δαπάνες για τους ΣΟΧ δεν είναι νέες και είναι διασφαλισμένες, διότι έχει επιλεγεί να μεταφερθούν υπερκοστολογημένες, ενσωματώνοντας το εργολαβικό κέρδος, σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία. Οι ΣΟΧ δεν «τρώνε» τη θέση κανενός. Μόνο του εργολάβου. Μέγα ψέμα επίσης είναι και ότι τα δύο νοσοκομεία έχουν περισσότερο προσωπικό από το 2019. Τα δύο νοσοκομεία από το 2019 έχουν απωλέσει λόγω συνταξιοδοτήσεων έμπειρο προσωπικό που αντικαταστάθηκε με συμβασιούχους. Ανοίξανε νέα τμήματα και λειτουργίες, όπως η ΜΕΛ, το εμβολιαστικό κέντρο, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ο ξενώνας αποκατάστασης ψυχιατρικών ασθενών, το PET-CT στο ΠΓΝΙ, για τα οποία δεν προστέθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο το αναγκαίο προσωπικό. Μάλιστα απόδειξη ότι το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε στο ΠΓΝΙ είναι ότι οι 2 χειρουργικές αίθουσες που ήταν ανοιχτές το 2019, δεν ανοίξανε ποτέ μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το διοικητικό προσωπικό αποδεκατίστηκε και αντικαταστάθηκε με συμβασιούχους χωρίς μισθολογικά δικαιώματα από τον ΟΑΕΔ. Τέλος για τα δήθεν γιγαντιαία έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μόνο που έχουν καταφέρει, είναι να μην έχουν εξασφαλίσει τα 22 εκ. για το ΤΕΠ του ΠΓΝΙ και προσπαθούν να κάνουν ένα έργο λειψό με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση. Κάνουν μάλιστα πως παλεύουν να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα του τέλους του 2025 και σήμερα «ξεφούρνισαν» ότι θέλει νομοθετική ρύθμιση η αλλαγή συντελεστή δόμησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πρέντζας.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ