Τρίτη 23.04.2024
More

  Μ. Τζούφη: Με την πανεπιστημιακή κοινότητα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

  Δήλωση της υπεύθυνης Παιδείας της Νέας Αριστεράς, Μ. Τζούφη με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

  Όπως αναφέρει η κα Τζούφη:

  Οι χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη φανέρωσαν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: ιδιωτικά πανεπιστήμια και δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ. Η παιδεία από κοινωνικό αγαθό εκφυλίζεται σε εμπόρευμα και η μόρφωση από δικαίωμα σε προνόμιο.

  Προηγήθηκε η κατασυκοφάντηση των δημόσιων ΑΕΙ. Η κατάργηση τμημάτων και οι διαγραφές φοιτητών, η υποστελέχωση και η χρηματοδοτική ασφυξία, η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η πλήρης εμπορευματοποίηση των μεταπτυχιακών, η καταπάτηση του αυτοδιοίκητου, η θεσμοθέτηση της ΕΒΕ και ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός επιβεβαίωσε πως ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια περνά από τη συρρίκνωση των δημόσιων ΑΕΙ. Τα περιφερειακά ιδρύματα βιώνουν ήδη τις συνέπειες, ενώ με το κυβερνητικό σχέδιο πρόκειται να αποδεκατιστούν. Όλα αυτά στο όνομα της «αριστείας» και του «εξορθολογισμού», από μια κυβέρνηση που δε διστάζει να καταπατήσει το Σύνταγμα και το Άρθρο 16. Που ποδοπατά διαρκώς τους θεσμούς, τη Βουλή και το Κράτος Δικαίου. Που παρά τις υποσχέσεις για περισσότερη «Ευρώπη», εξευτελίζει και καταδικάζει τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

  Είναι ώρα αγώνα και τα κυβερνητικά σχέδια πρέπει να ηττηθούν. Η Νέα Αριστερά στέκεται στο πλευρό των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας που υπερασπίζεται τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Που παλεύει για τα δημόσια αγαθά, για το παρόν και το μέλλον των νέων της χώρας. Όλες και όλοι συμμετέχουμε στις σημερινές κινητοποιήσεις. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της. Όλες και όλοι μαζί θα νικήσουμε!

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ