Πέμπτη 28.05.2020
More

  Μ. Τζούφη: «Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να βλάψει το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου»

  «Το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ναρκοθετεί την ουσιαστική προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου, στο όνομα του επιτελικού κράτους και των ιδιωτικών συμφερόντων», επεσήμανε η Μερόπη Τζούφη έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, Φίλιππα Φίλιο.

  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα 36 Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης ανά τη χώρα, διαλύοντας το υφιστάμενο εθνικό σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών και αντικαθιστώντας το με ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο του οποίου θα ηγείται μάνατζερ.

  Όπως ανέφερε ο Φίλιππας Φίλιος, «ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας συγκροτήθηκε το 2003 με σκοπό τη διαφύλαξη του φυσικού οικοσυστήματος, την αποκατάσταση και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή NATURA που την περιβάλλει».

  Επίσης, «ο Φορέας έχει προετοιμάσει επιστημονική τεκμηρίωση για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του διαταραγμένου υδρολογικού ισοζυγίου της λίμνης, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη βιοποικιλότητα. Παράλληλα, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 4 περιβαλλοντικά προγράμματα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους μεγαλύτερου του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την κατάρτιση των τεχνικών δελτίων του ΕΣΠΑ 2021-2027».

  Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα, «τυχόν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, θα προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέλιξη του εγχειρήματος, όπως και πιθανές ακυρώσεις δρομολογημένων μελετών και έργων».

  Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «ο Φορέας Διαχείρισης της Παμβώτιδας έχει σαφές στρατηγικό πλαίσιο για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης. Έχει εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη των απαιτούμενων δράσεων, αποδεικνύοντας πως η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό και η γόνιμη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς παράγουν θετικά αποτελέσματα».

  Όσον αφορά το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «καταπατά το περιβαλλοντικό κεκτημένο, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εθνική και ευρωπαϊκή πρακτική και νομοθεσία, αγνοεί τις τρέχουσες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής κρίσης, επιτρέπει πλήθος ασύμβατων χρήσεων που δε σέβονται το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα».

  Σημείωσε, επίσης, ότι η επιλογή της ΝΔ να καταργήσει το Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, αλλά και συνολικά όλους τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, αποκλείει τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, έπειτα από 20 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας και προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος.

  «Αποτελεί ένα νομοσχέδιο οπισθοχώρησης που ανοίγει το δρόμο των εκπτώσεων στην περιβαλλοντική νομοθεσία, προς όφελος της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικών συμφερόντων. Γι’ αυτό οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αποτρέψουμε τη ψήφισή του».

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ανακοινώθηκε το σχέδιο στήριξης των αερομεταφορών – Μέτρα 115 εκατ. ευρώ

  Τους άξονες στήριξης τού κλάδου των αερομεταφορών ανακοίνωσαν με κοινό δελτίο Τύπου τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μεταφορών.

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022 σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

  Χρειάζονται περισσότερα μέτρα στήριξης στην εστίαση

  Για την αποκατάσταση μίας αδικίας σε βάρος πολλών επιχειρήσεων εστίασης στην πόλη, που δεν εκμισθώνουν τα ακίνητα από τον δήμο Ιωαννιτών, έκανε λόγο σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ Εστίασης Ιωαννίνων Χρ. Τάτσης

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου.

  Τα νοσοκομεία της Ηπείρου στη νέα 3η ΥΠΕ με έδρα τα Ιωάννινα- “Σπάει” η 6η ΥΠΕ

  Ιδρύεται νέα Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία θα υπάγονται πλέον τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα οποία μέχρι σήμερα ανήκαν στην 6η ΥΠΕ με έδρα την Πάτρα.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.