Ξεκίνησε από χθες η 10ήμερη περιοδεία των Πράσινων στην Ήπειρο.
Τη θέση του κόμματος των Πράσινων απέναντι στις εξορύξεις, ως ένα οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και τις εναλλακτικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, για να περιοριστεί ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασαν χθες στα Γιάννενα στελέχη του κόμματος, που ξεκίνησε να διαγράφει μια νέα πορεία, μετά από τις αναταράξεις και τις αποστασιοποιήσεις από συνεργαζόμενους πολιτικούς σχηματισμούς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στα Γιάννενα βρέθηκαν χθες ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος που μαζί με την Ελένη Καρασσαβίδου και τον Μιχάλη Τσεντσερή από το κόμμα των «Πειρατών», ανέπτυξαν τη φιλοσοφία των Πράσινων απέναντι στις εξορύξεις, την προβληματική που αναπτύσσεται και σε περιβαλλοντικό και σε οικονομικό επίπεδο από την πιθανή ενίσχυση του μοντέλου αυτού, αλλά παρουσίασαν και τις εναλλακτικές προτάσεις που βασίζονται στη λογική της εξοικονόμησης, με την βιώσιμη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο κ. Τρεμόπουλος έκανε λόγο αρχικά για μια απαρχαιωμένη λογική μιλώντας για τις εξορύξεις, οι οποίες εκτός των κινδύνων πρόκλησης ατυχήματος εγκυμονούν τεράστια απειλή για το περιβάλλον και έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή.
«Βρισκόμαστε στην Ήπειρο για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη λογική των εξορύξεων και για περιβαλλοντικούς λόγους και για την εξυπηρέτηση των στόχων αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, διεκδικώντας ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε ο κ. Τρεμόπουλος.
Για επιδράσεις της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στην ευημερία των κοινωνιών έκανε λόγο ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, που πρόσθεσε, ότι αν δεν αλλάξει το υφιστάμενο μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης, οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες.
Την πτυχή του πλήγματος που θα επιφέρει στην βαριά βιομηχανία της χώρας, που είναι ο τουρισμός, παρουσίασε από την πλευρά της η κα Καρασσαβίδου, ενώ ο κ. Τσεντσερής, στάθηκε περισσότερο στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας.
Θέση για τα αιολικά πάρκα
Η παρουσία τους στην Ήπειρο και οι περιοδείες που πραγματοποιούν συμπίπτουν με το θέμα που βρίσκεται με ένταση στην τοπική επικαιρότητα, που είναι αυτό των δεκάδων προτάσεων που εκκρεμούν για την αδειοδότηση και τη λειτουργία αιολικών πάρκων σε κάθε βουνοκορφή της Ηπείρου, ακόμη και σε περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura. Αυτονόητα λοιπόν, τα στελέχη των Πράσινων ρωτήθηκαν σχετικά με τις εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο, με τον κ. Τρεμόπουλο να επισημαίνει την ανάγκη να «παγώσουν» όλες οι διαδικασίες στη χώρα για τα αιολικά και να γίνει ένας νέο εθνικός σχεδιασμός με συγκεκριμένα χωροταξικά κριτήρια και αποφασιστικού χαρακτήρα την άποψη των τοπικών κοινωνιών.
«Δεν λέμε όχι στην αιολική ενέργεια, όμως κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Οι σχεδιασμοί όμως θα πρέπει να παγώσουν άμεσα και να δημιουργηθεί ένα σύστημα ευνοϊκό για μικρά και μεσαία αιολικά, με αποφασιστική εμπλοκή όμως των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ