Δευτέρα 24.06.2024
More

  Απειλή για τον πλανήτη οι νέες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

  Οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως βρίσκονται σε πορεία να τετραπλασιάσουν σχεδόν την ποσότητα του εξορυσσόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου από πρόσφατα εγκεκριμένα έργα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν σε μια έξαρση δραστηριότητας που απειλεί να καταρρίψει τους συμφωνημένους στόχους για το κλίμα, σύμφωνα με νέα έκθεση.

  Δεν μπορεί να υπάρξει νέα υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν ο πλανήτης θέλει να αποφύγει το να αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου, πάνω από την προβιομηχανική εποχή, έχει δηλώσει προηγουμένως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Η υπέρβαση αυτού του ορίου θέρμανσης, που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα έχει ολοένα και χειρότερες επιπτώσεις όπως καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασία και άλλα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

  Αλλά από τη δήλωση του ΔΟΕ το 2021, οι χώρες και οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν προχωρήσει με μια πληθώρα νέων δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, νέου πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί για μελλοντικές γεωτρήσεις από αυτό το σημείο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Global Energy Monitor, μιας ΜΚΟ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

  Ραγδαία αύξηση εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου

  Πέρυσι, τουλάχιστον 20 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ετοιμάστηκαν και εγκρίθηκαν για εξόρυξη μετά την ανακάλυψη, επιβάλλοντας κυρώσεις για την απομάκρυνση 8 δισεκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με την έκθεση, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις σχεδόν τετραπλάσιες αυτού του ποσού – 31 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου – σε 64 επιπλέον νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  Οι ΗΠΑ, οι οποίες παρήγαγαν περισσότερο αργό πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα έχει κάνει ποτέ στην ιστορία τα τελευταία έξι συνεχόμενα χρόνια, πρωτοστάτησαν σε νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022 και το 2023, σύμφωνα με την έκθεση. Η Γουιάνα ήταν δεύτερη, με τις χώρες της Αμερικής να αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου του νέου πετρελαίου, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

  Η αποτυχία έστω και ελαφρώς να επιβραδυνθεί το κυνήγι για νέο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κινδυνεύει να επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στις ήδη ισχνές ελπίδες του κόσμου να παραμείνει κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, ένα όριο που οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα ξεπεραστεί μέσα σε μια δεκαετία.

  Εκπομπές αερίων και πετρέλαιο

  Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται καθώς μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου χάνουν ή αποδυναμώνουν τους δικούς τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών θέρμανσης του πλανήτη. Σε πρόσφατο βιομηχανικό συνέδριο στο Τέξας, το αφεντικό της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να εγκαταλείψουν τη φαντασίωση» της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

  «Παρά τις συνεχείς και σαφείς προειδοποιήσεις ότι κανένα νέο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι συμβατό με τον 1,5 βαθμό Κελσίου, η βιομηχανία συνεχίζει να ανακαλύπτει και να εγκρίνει νέα έργα», δήλωσε ο Scott Zimmerman, project manager του παγκόσμιου ιχνηλάτη εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Global Energy Monitor. «Είναι απογοητευτικό. Δείχνει έλλειψη δέσμευσης από την πλευρά της προσφοράς για τους κλιματικούς στόχους».

  Η ήδη λειτουργούσα υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι αρκετή για να ωθήσει τον κόσμο πέρα ​​από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου και η προγραμματισμένη επιπλέον δραστηριότητα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια θερμοκρασία. Συνολικά 45 έργα έχουν εγκριθεί πλήρως, με 16 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, από την έκθεση του ΔΟΕ για το 2021, σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η οποία είναι σχεδόν σίγουρα κλάσμα των επερχόμενων εκπομπών καθώς δεν περιλαμβάνει τη «μη συμβατική» εξόρυξη όπως το fracking.

  Πρωτοστατούν οι ΗΠΑ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

  Ενώ οι ΗΠΑ διατήρησαν την εξέχουσα θέση τους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τις νέες ανακαλύψεις, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων εστιάζουν τώρα σε νέες περιοχές του πλανήτη για νέα παραγωγή, με τη Νότια Αμερική και την Αφρική να γίνονται hotspots για επερχόμενα έργα.

  Από τις 22 χώρες με σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια, τέσσερις – η Κύπρος, η Γουιάνα, η Ναμίμπια και η Ζιμπάμπουε – αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τρίτο των ανακαλύψεων, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα παρήγαγαν ελάχιστο ή καθόλου πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

  Το κοίτασμα φυσικού αερίου Shahini στο Ιράν – που φέρεται να περιέχει 623 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου – είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη ανακάλυψη των τελευταίων δύο ετών, ακολουθούμενη από το έργο Venus της TotalEnergies στη Ναμίμπια. Το έργο Kodiak στην Αλάσκα, υπό την επίβλεψη της Pantheon Resources, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νέο δυνητικό πεδίο πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  «Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν δώσει κάθε είδους λόγους για να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν και να αναπτύσσουν νέα κοιτάσματα, αλλά κανένα από αυτά δεν κρατά νερό», είπε ο Zimmerman. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχουν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ή ο πλανήτης θα ξεπεράσει αυτό που μπορεί να διαχειριστεί».

   

   

  Με πληροφορίες Guardian

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ