Παρασκευή 31.03.2023
More

  Μιχαηλίδου για δομές ανηλίκων: Να βγουν όλα στο φως

  Για τα περιστατικά κακοποίησης σε δομές μίλησε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας πως «το θέμα δεν είναι να κλείνουν οι δομές αλλά να πηγαίνουν τα παιδιά σε οικογένειες».

  Για τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», η κ. Μιχαηλίδου είπε: «Η καταγγελία την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια, αποιδρυματοποίησης των παιδιών. Όσο καλή και να είναι μια δομή, ακόμα και αν αποδειχθεί λανθασμένη και αναληθής η καταγγελία, όσο καλή και να είναι μια δομή, τα παιδιά δεν πρέπει να είναι σε δομές. Οι δομές είναι κακοποιητικές όχι μόνο αν κάνουν κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική στα παιδιά, αλλά είναι κακοποιητική μόνο και μόνο από το κομμάτι ότι το παιδί δεν έχει μια αποκλειστική σχέση με έναν γονέα, έναν ανάδοχο».

  «Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα» είπε και συνέχισε: «Πέρσι, περίπου τον ίδιο μήνα μου ήρθε μια καταγγελία στο γραφείο για δομή της Αττικής και μαζί με την Εισαγγελία, τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, αντιδράσαμε άμεσα και μεταφέρθηκαν εκτός της δομής αυτής τα παιδιά. Το θέμα δεν είναι να κλείνουν οι δομές. Το θέμα είναι τα παιδιά να πηγαίνουν σε οικογένειες και να μην υπάρχουν τέτοιου τύπου κακοποιητικές και συμπεριφορές μέχρι να φτιάξουμε ένα δίκτυο ανάδοχων γονέων που να μπορεί να πάρει σε αναδοχή όλα τα παιδιά που δεν μπορούν να γυρίσουν στην βιολογική τους οικογένεια».

  Για τον έλεγχο στις δομές και αν είναι αρκετός η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας παραδέχτηκε ότι δεν ήταν επαρκής: «Σίγουρα δεν ήταν επαρκής, ο έλεγχος και η εποπτεία και σε πολλά κομμάτια δεν υπήρχε καν. Για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας μέχρι και τον Μάιο δεν υπήρχαν κανόνες. Εμείς ήρθαμε και βάλαμε κανόνες, προδιαγραφές στις δομές παιδικής προστασίας. Προδιαγραφές σημαίνει έλεγχος, σημαίνει ότι μπορεί να πάει ο κοινωνικός σύμβουλος της Περιφέρειας και να μετρήσει πόσα είναι τα παιδιά, να κοιτάξει αν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί, αν όλοι όσοι εργάζονται στις δομές αυτές έχουν το αυτονόητο λευκό ποινικό μητρώο».

  «Ο κοινωνικός σύμβουλος πλέον έχει πολύ ρητό ελεγκτικό ρόλο, γιατί πριν ήταν τόσο διάχυτος που κρυβόντουσαν αρκετοί πίσω από αυτό. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας πλέον πηγαίνει με μικτά κλιμάκια που έχουν και ιατροδικαστές να ελέγξει τα παιδιά ένα ένα. Σε κάθε δομή υπάρχει πια υπεύθυνος παιδικής προστασίας, ένας κοινωνικός λειτουργός που έχει πάρει σωστή εκπαίδευση ώστε να βλέπει τι γίνεται, να μιλάει, να εμψυχώνει και να μπορεί να δέχεται ανώνυμα και να προστατεύεται καταγγελίες και να μπορεί να τις περάσει στις αρμόδιες αρχές. Όλα αυτά στις αρχαιότερες δομές της χώρας, γιατί ορφανοτροφεία έχουμε από το 1666, δεν υπήρχαν. Θα είναι αυτά αρκετά; Δεν ξέρω και φοβάμαι πως όχι και δουλεύουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Όμως από φέτος το καλοκαίρι υπάρχει πολύ σαφές πλαίσιο λειτουργίας στο οποίο πέραν από τον έλεγχο, πέραν από τη στελέχωση, υπάρχει και το κτιριολογικό, γιατί το κτιριολογικό είναι ένα κομμάτι σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού» συνέχισε.

  Η κ. Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου. «Όχι βεβαίως, όχι. Αν είχαμε θα είχαμε κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία κινούμαστε πάντα. Βεβαίως και όχι. Και μάλιστα επειδή άκουσα ότι πολλοί ήξεραν και έλεγαν, όλοι όσοι ήξεραν και έλεγαν πρέπει να ντρέπονται. Για αυτό έχουμε τόσες δομές και για αυτό έχουμε τους υπευθύνους παιδικής προστασίας. Για αυτό έχουμε φτιάξει τη γραμμή 1107 όπου ανώνυμα κάποιος 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να πάρει».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ