Πέμπτη 30.05.2024
More

  Μητσοτάκης: Χρονικό όριο στις σπουδές & ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια

  Το νομοσχέδιο για την Παιδεία «απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων» υποστήριξε ο πρωθυπουργός

  Κατά τον ίδιο, ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών και «καθιερώνουν «έναν σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών».

  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι τέσσερις κατευθύνσεις στις οποίες κινούνται οι μεταρρυθμίσεις διασφαλίζουν «τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή» ενώ το όριο καθορίζεται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.

  Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι νέες ρυθμίσεις θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους, προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

  Τέλος καθιερώνεται πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδος.

  «Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία»

  Με τη φράση στις «σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία αλλά η Δημοκρατία» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να υπερασπιστεί τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την Παιδεία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί το πανεπιστήμιο πίσω στους πραγματικούς κατόχους τους, τους καθηγητές και τους φοιτητές. «Θέλουμε να το κάνουμε και πάλι κυψέλη ιδεών και έρευνας με ελευθερία και ασφάλεια και όχι νησίδα που καταργούνται οι κανόνες της Δημοκρατίας. Να το κάνουμε και πάλι κυψέλη ιδεών και έρευνας με ελευθερία και ασφάλεια», είπε.

  Τσίπρας: Άκρως διχαστική η ομιλία του πρωθυπουργού

  Με σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης». Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

  Συνολικότερα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ».

  Ειδική αναφορά έκανε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και «στην προκλητική παραβίαση των μέτρων από εσάς τους ίδιους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια… Δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που είχατε σκοπό να κάνετε και στην υγεία».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ