Τετάρτη 22.09.2021
More

  Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη, μια συναρπαστική διαδρομή τεσσάρων δεκαετιών

  Στα οφέλη της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας αναφέρεται με άρθρο του στο περιοδικό της Βουλής ο πρωθυπουργός

  Άρθρα του πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και 30 προσωπικοτήτων της πολιτικής και του ακαδημαϊκού κόσμου για την 40χρονη ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής

  Στα οφέλη της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, αναφέρεται με άρθρο του στο περιοδικό της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο αφιερώματος για τα οφέλη και τις προκλήσεις της Ευρώπης.

  Το περιοδικό φιλοξενεί επίσης άρθρα των πολιτικών αρχηγών, καθώς και 30 προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο, που αναφέρονται τόσο στις προκλήσεις της Ελλάδας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εν γένει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

  «Η ένταξή μας στην Ένωση μετέβαλε τις τύχες των Ελλήνων, ανοίγοντάς τους ένα παράθυρο στον κόσμο. Επανασυστήνοντας την πατρίδα μας όχι μόνο ως θεματοφύλακα μιας οικουμενικής κληρονομιάς. Αλλά και ως πόλου σταθερότητας σε μία ταραγμένη γωνιά του πλανήτη. Και μιας ανοιχτής Δημοκρατίας που εξελίσσεται», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν αλλάζει πυξίδα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της εξωτερικής ασφάλειας και της άμυνας, με αιχμές την προστασία των συνόρων και την πολιτική ασύλου».

  Ειδική αναφορά κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δυσκολίες αλλά και αντιρρήσεις που συνάντησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο όραμά του, πριν 40 χρόνια. «Σταδιακά, όμως, σχεδόν κάθε γωνιά του πολιτικού φάσματος αγκάλιασε το ευρωπαϊκό όραμα της φιλελεύθερης παράταξης. Και είναι αλήθεια ότι την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας υπηρέτησαν όλες οι μεταγενέστερες κυβερνήσεις. Άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη συνέπεια. Όμως πάντοτε με σταθερότητα και συνέπεια».

  Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει αιχμές κατά της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη περίοδος αποτέλεσε «μία και μόνη εξαίρεση», όταν το μέλλον μας κινδύνευσε επικίνδυνα: «το 2015, όταν ο άθλιος λαϊκισμός και η πολιτική ανεπάρκεια μάς έφεραν ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωπαϊκή συμμαχία. Αλλά ακόμη και σ’ εκείνη την ολέθρια συγκυρία, η Ν.Δ, πρώτη ανάμεσα στις πατριωτικές και προοδευτικές δυνάμεις, κράτησε την Ελλάδα όρθια και στο πλευρό των εταίρων της», επισήμανε.

  Διαβάστε ΕΔΩ όλο το περιοδικό

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ