Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο περιστατικό στη Χάλκη και το διπλό επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό, δίνοντας συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα για την μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης. «Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να μεταδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας στις ανθρώπινες ζωές.
«Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στο Λιμενικό Σώμα και στις ένοπλες δυνάμεις που συνεργάστηκαν χθες το βράδυ με αντίξοες συνθήκες στην μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες το Αιγαίο δυτικά της Χάλκης. Κάτω από δύσκολες συνθήκες σχεδόν 100 ζωές σώθηκαν και περιθάλπονται από το ελληνικό κράτος. Ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική. Η καλύτερη απάντηση σε όσους διαδίδουν fake news για αδιαφορία της Ελλάδας για όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα».
Αναφερόμενος στις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία-Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ο λόγος μας ειδικά σήμερα πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα όσα θα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιοι να θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική τις χώρες. Ας είμαστε ειδικά σήμερα ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι δύο συμφωνίες υπεγράφησαν με διαφορά λίγων εβδομάδων έκλεισαν όμως εκκρεμότητες δεκαετιών με τα γειτονικά κράτη εδράζονται στο διεθνές δίκαιο αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίσουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Εγκαθιστούν στη θάλασσα μας μια νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι συμφωνίες αυτές «σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα ρόλο που όχι απλά το δικαιούται αλλά οφείλει κιόλας να τον δικαιώνει καθημερινά το ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συμφερόντων και συνόρων της Ευρώπης στην Μεσόγειο. Το ρόλο του πρεσβευτή του διεθνούς δικαίου το ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη . Αυτός ο ρόλος μας αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα».
«Οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία είναι διμερείς έχουν, όμως, ισχύει έναντι πάντων εκπέμπουν οικουμενική ακτινοβολία γιατί εμπλουτίσουν την διεθνή πρακτική με ένα φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης στηριζόμενη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό και τα στελέχη του υπουργείου εξωτερικών που εργάστηκαν αθόρυβα και μεθοδικά και τα οποία διαπραγματεύτηκαν όχι μόνο με δυναμισμό αλλά και με δεξιοτεχνία με τους ξένους ομολόγους ώστε να φτάσουμε τελικά σε αυτή την διπλή εθνική επιτυχία» είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Ενημερώνω τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα τα εθνικά θέματα, αυτό συνέβη και πριν τη συμφωνία με την Αίγυπτο».