Σάββατο 13.07.2024
More

  Μητσοτάκης: Τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών τα έχουμε δει

  Για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια ήταν οι πρώτες ερωτήσεις στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την Οικονομία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτιμά ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας.

  Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ήταν σημαντική η παρέμβαση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», συγκράτησε και σε ορισμένες περιπτώσεις μείωσε τις τιμές, ενώ έδωσε δυνατότητα για συγκρίσεις των τιμών, «οι καταναλωτές είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι».

  Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν είμαι αφελής, πάντα θα υπάρχουν επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση. Το Καλάθι του Νοικοκυριού πρόσφερε διαφάνεια σε βασικά προϊόντα. Οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και είναι λογικό. Κάνουν έρευνα αγοράς. Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε τις δυνατότητες. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί και άλλο τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει».

  Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι διάταξη για την αισχροκέρδεια υπάρχει και εφαρμόζεται με αυστηρό τρόπο.

  Τι θα γίνει με τη μείωση των φόρων

  Κλειστά τα χαρτιά του σε μεγάλο βαθμό άφησε ο πρωθυπουργός για τις παρεμβάσεις μείωσης φόρων και ελαφρύνσεων.

  Η αποκλιμάκωση των φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός θα είναι βάσει των οικονομικών περιθωρίων, είπε ο πρωθυπουργός.

  Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο, επισήμανε, γιατί χώρες που το εφάρμοσαν και έχασαν έσοδα, αλλά και δεν έφτασε η μείωση στον καταναλωτή.

  Ο πρωθυπουργός άφησε ένα «παράθυρο» για κάποιες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά η όποια μείωση φόρων πάντα στα περιθώρια που αφήνει η Οικονομία της χώρας.

  Για νέες παρεμβάσεις και νέα μέτρα

  Τα δεδομένα για τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα τα έχουμε πριν το τέλος Φεβρουαρίου, είπε ο πρωθυπουργός. «Πριν σπεύσουμε να μιλήσουμε για το επόμενο ή μεθεπόμενο μέτρο της κυβέρνησης να πατήσουμε το pause και να δούμε τις ήδη σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όπως για παράδειγμα το Market Pass», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  «Αυτοσυγκράτηση και υπομονή, είμαστε αισιόδοξοι. Αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή αυτά τα τρισίμησι χρόνια είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», αναφερόμενος στις πολλαπλές κρίσεις.

  Για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ανεργία

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Όχι, δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών, η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου».

  «Είναι μια απολύτως εύλογη ημερομηνία για να περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού». Η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική αλλά δεν θα υπονομεύσει τη δημοσιονομική πολιτική, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  «Έχω στη διάθεσή μου τα στοιχεία για την ανεργία», είπε ο πρωθυπουργός. Υπάρχει «μείωση της ανεργίας των γυναικών ΕΕ 29,8% στην Ελλάδα. Μείωση της ανεργίας στους νέους 17,5%. Πολύ μεγαλύτερη από την ΕΕ. Μιλάμε για μία σημαντική μείωση. Στην αγορά εργασίας υπάρχουν ελλείψεις αλλά αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο για παράδειγμα στον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για δομικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Έχουμε υπογράψει σχετικές διακρατικές συμφωνίες, όπως παραδείγματος χάριν με την Αίγυπτο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Για τις συντάξεις

  Όσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο.

  Είπε ως εκ τούτου πως αυτή είναι μια συζήτηση πρόωρη και αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

  Για την επενδυτική βαθμίδα

  «Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν έπαιξαν κορόνα – γράμματα τις τύχες των χωρών τους. Έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις και είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν. Το μόνο κομμάτι του παζλ που λείπει είναι η επίτευξη. Θα γίνει μέχρι το 2023. Οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα.

  «Αν μας εμπιστευτούν ξανά, θα μάς δοθεί η βαθμίδα. Και είμαι απολύτως σίγουρος. Αλλά αν προκύψει κυβέρνηση με άλλο πρόγραμμα δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι. Κοιτάξτε πόσο έχει αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας σχετικά διαγράμματα. «Θα συνεχίσουμε την επιτυχημένη πολιτική μας για την επενδυτική βαθμίδα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  «Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ θετική. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  «Σε καμία περίπτωση αυτή η εικόνα δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Η πολιτική που έχουμε εφαρμοστεί είναι αυτή που δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα», εξήγησε.

  «Τα χρήματα δεν θα πάνε σε λίγους προνομιούχους. Κατ’ εξοχήν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στηρίζουμε, μέσω του Εξοικονομώ για παράδειγμα. Είναι χρήματα που καταλήγουν στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΣΠΑ», επιχειρηματολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

  «Μπορώ να σας δείξω διαφορετικούς δείκτες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι «θα βελτιώσουμε το στοιχείο για την πράσινη μετάβαση».

  «Υπάρχουν όμως και άλλα βήματα γιατί το δημοσιονομικό σοκ μίας δεκαετίας ήταν πολύ μεγάλο. Ήταν πρωτοφανής η κρίση που περάσαμε. Από το 2015 μέχρι το 2019 η ανάπτυξη ήταν 0,5% κατά έτος, το 1/4 της ανάπτυξης της ΕΕ. Αυτή η απόκλιση καλύπτεται με ρυθμούς διπλάσιους από τον μέσο όρο της ΕΕ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός μετά από ερώτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, επισήμανε ότι αυτό «έχει αλλάξει πολύ αλλά υπάρχει δρόμος μπροστά. Η ελληνική οικονομία είναι πιο εξωστρεφής πλέον».

  «Εισάγουμε το 41% του ΑΕΠ μας σε αγαθά και υπηρεσίες. Έχουμε γίνει καλύτεροι στην αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Συγκρίνω την εικόνα που αποκόμισα εφέτος σε σχέση με αυτή του 2020 στο Νταβός. Υπήρχε ένα θεωρητικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της αμφιβολίας δεν υπάρχει πια. Υπάρχει μετρήσιμο έργο που φαίνεται», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Για τα ταμειακά διαθέσιμα

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα, είπε χαρακτηριστικά «μαξιλάρι» έχω για να κοιμάμαι. Τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι υπερήφανος για το «μαξιλάρι» που άφησε η κυβέρνησή του, καθώς προήλθε από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και την ύπαρξή του επέβαλαν οι δανειστές επειδή δεν εμπιστεύονταν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

  «Στα 39 δισ. είναι τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός.

  Για τη φοροδιαφυγή

  «Μας απασχολεί» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τη φοροδιαφυγή και τα επιδόματα. «Δεν έχουμε άλλο τρόπο όμως από τις φορολογικές δηλώσεις. Έχουμε μία καλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Άκουσα παράπονα από επαγγελματίες. Δεν αποκλείεται να μη δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα με νέες τεχνολογίες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Για νέο μνημόνιο λόγω επιδοματικής πολιτικής
  «Διαβάζω και εγώ διάφορους ιλουμινάτι οικονομικούς αναλυτές. Η πολιτική μας στήριξε την κοινωνία σε πρωτοφανείς συνθήκες. Είμαι υπερήφανος. Πήραμε το ρίσκο για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  «Θα διδάσκεται ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής στο μέλλον, ελπίζω να μην ακουστεί αλαζονικό. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος αλλά είμαι υπέρ της κρατικής παρέμβασης όταν έχουμε κινδύνους συστημικού χαρακτήρα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, χρησιμοποίησε ως αρνητικό παράδειγμα τη Βρετανία όπου κατέρρευσε τόσο η λίρα, όσο και η κυβέρνηση της Λίζα Τρας.

  «Προστατεύσαμε τις θέσεις εργασίας και είχαμε γρήγορη ανάκαμψη. Εδώ δεν έχουμε μοντέλο ΗΠΑ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

  Για την ημερομηνία των εκλογών

  Παρόλο που ερωτήθηκε για τη συγκεκριμένη ημερομηνία των εκλογών, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε απάντηση αφού η σημερινή συνέντευξη αφορά την Οικονομία και τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση. «Έχουμε μια Συμφωνία Αλήθειας», είπε χαρακτηριστικά.

  Για τις τράπεζες

  «Όταν ήρθαμε στα πράγματα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 40%, τώρα είναι 10%», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι τα προγράμματα στήριξης στους δανειολήπτες ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα.

  «Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων. Και υπάρχει περιθώριο για ανταγωνισμό στις δανειοδοτήσεις. Τους συνεπείς πελάτες να μην τους ξεχνάνε οι τράπεζες», ζήτησε ο πρωθυπουργός.

  Για τις έρευνες και τους υδρογονάνθρακες

  «Για τους υδρογονάνθρακες η συζήτηση πάει πίσω στο 2012-2014. Ήταν η τελευταία σοβαρή προσπάθεια. Η προσπάθεια πάγωσε την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Παίρνει όμως σάρκα και οστά, είναι και ανάγκη της Ευρώπης», ενώ τόνισε ότι οι έρευνες δεν γίνονται μόνο στην Κρήτη, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα.

  Για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους

  «Ναι, είναι στις προθέσεις μας η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά στην παρουσίαση του προγράμματός μας», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Όταν δεν διακινδυνεύεται η σταθερότητα προχωράμε σε προσωρινά, στοχευμένα μέτρα. Προσωρινό μέτρο είναι και η έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

  Για τις απευθείας αναθέσεις

  Σε ερώτηση για τις απευθείας αναθέσεις στη νυν τετραετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Δεν έχω την ίδια εικόνα για τις απευθείας αναθέσεις. Όμως αν πιστεύει κανείς ότι τη δύσκολη περίοδο με τον κοροναϊό ότι μπορούσαμε να επιλέξουμε άλλο δρόμο να έρθει να μου το πει. Ας είμαστε ρεαλιστές και έντιμοι».

  «Δεν λέω ότι όλα έγιναν όλα ορθά. Χρειάζεται διερεύνηση. Ποτέ δεν έχω δυσκολία να απαντώ ευθέως και να δέχομαι την κριτική. Όταν προέκυψε το θέμα των υποκλοπών, έκανα άμεσα δήλωση, ο κ. Τσίπρας ακόμα δεν έχει μιλήσει για τις βαλίτσες με τα λεφτά. Δεν υπήρξε πάντως καμία χώρα που δεν προχώρησε σε τέτοιες διαδικασίες, για εμβόλια και μάσκες και τα λοιπά», είπε ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας «καρφί» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς

  Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για το θέμα, «γνωρίζετε τις παρεμβάσεις μας». «Τα νούμερα δεν ήταν αυτά που περιμέναμε αλλά είναι καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Οι απευθείας διευθετήσεις έχουν αυξηθεί επίσης έτσι ώστε να μην φτάνουμε σε αναγκαστικές εκτελέσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Για το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας

  Την ακρίβεια θεωρεί ο πρωθυπουργός ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, όπως είπε μετά από ερώτηση που δέχθηκε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι σε σχέση με τους μισθούς οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν περισσότερα. Σημείωσε ότι «μπορούν να προσφέρουν και άλλες παροχές, stock options για παράδειγμα. Τις ενθαρρύνουμε λοιπόν. Όπως και τις παροχές σε είδος».

  Μίλησε, μάλιστα, για τη σχέση ζωής και δουλειάς, με την προώθηση της τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν ή τη δημιουργία παιδικών σταθμών για τους εργαζόμενους έτσι ώστε να μην ανησυχούν να πάρουν μαζί τους το παιδί στη δουλειά, αν χρειάζεται.

  Νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο

  «Θα έχουμε και νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός.

  Για το brain drain και τη στήριξη των γονέων

  To brain drain έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δέχονται βιογραφικά από το εξωτερικό από παιδιά που θέλουν να γυρίσουν πίσω.

  «Καταργήσαμε και τον φόρο γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ. Πολλές δουλειές σήμερα πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον κατώτατο μισθό. Βλέπω με μεγάλη χαρά τα νέα παιδιά να πηγαίνουν στη ναυτιλία. Είσαι νέος καπετάνιος και βγάζεις 10.000 το μήνα. Θα πρέπει να δημιουργούμε καλές αποδοχές για όλους, για τον μέσο όρο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ