Κυριακή 23.06.2024
More

  Μητσοτάκης: Θα αυξηθεί το αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

  Συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ 100,3

  Με το θανατηφόρο τροχαίο στην Θησέως με θύμα ένα 12χρονο κοριτσάκι ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ 100,3.

  «Είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο το θέμα της οδικής ασφάλειας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι «ο στόχος είναι να μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία κατά 50% έως το 2030».

  Πρέπει να είμαστε αυστηροί στην τήρηση του ΚΟΚ είπε ακόμα και τόνισε ότι υπάρχει ακόμα σύγχυση αρμοδιοτήτων όσον αφορά στο οδικό δίκτυο: «Οι πόλεις μας ακόμα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι».

  «Δεν φοβηθήκαμε ποτέ την σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα»

  Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κατά κόρον τον θεσμό των ΣΔΙΤ δηλαδή την κατασκευή και συντήρηση έργου από ιδιώτη, είπε ο πρωθυπουργός και έφερε ως παράδειγμα τις φοιτητικές εστίες. Όπως τόνισε, 10.000 θα είναι έτοιμες σε 3 με 4 χρόνια και αναφέρθηκε στο επίδομα ενοικίου για φοιτητές με το ποσό των 4.000 τον χρόνο αν επιλέξουν συγκατοίκηση.

  «Εμείς δεν φοβηθήκαμε ποτέ την σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και αυτό είναι που μας χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένας διάχυτος κρατισμός και μια ξεπερασμένη αντίληψη για την οικονομία» είπε.

  «Ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων»

  Θα μειωθούν τουλάχιστον κατά μια μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές τόνισε ο πρωθυπουργός και περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας είπε ότι οι μισθοί θα ανέβουν όταν μειώνεται η ανεργία.

  Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα ανέβουν οι μισθοί μέσα στην επόμενη 4ετια. Πρόσθεσε ότι επιθυμεί ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων: «Στο τέλος της 4ετιας θα ήθελα το κράτος να απεμπλακεί από αυτή την διαδικασία».

  «Στόχος μας είναι η μείωση των ανισοτήτων»

  Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι το ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκε και αναφερόμενος στην έκθεση του ΟΟΣΑ σημείωσε ότι πρόκειται για λάθος στοιχεία και προβλέψεις και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έστειλε επιστολή.

  «Στόχος μας είναι η μείωση των ανισοτήτων και το 2030 να είμαστε σε κεντροευρωπαϊκά επίπεδα. Ο μεγαλύτερος δείκτης κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας είναι ο δείκτης της ανεργίας» είπε.

  Για την κριτική περί επιδοματικής πολιτικής τόνισε ότι η πανδημία πήγε να τινάξει στον αέρα την οικονομία και την κοινωνία, στηρίχθηκαν όλοι και δικαιώθηκε η πολιτική. Όπως είπε, η αγορά πηγαίνει βασικά καλά. Τα καταστήματα έμειναν ανοικτά από την στήριξη που παρείχαμε, συμπλήρωσε.

  Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ότι το κράτος ξοδεύει πιο πολλά από όσα έχει είπε ότι τα αποτελέσματα τους διέψευσαν: «Έχουμε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα και διαψεύστηκαν παταγωδώς».

  Για την φοροδιαφυγή υπογράμμισε ότι έγιναν βήματα και σε αυτό βοήθησαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Είμαι υπέρμαχος της λογικής να στηρίξουμε, ακόμα περισσότερο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σημείωσε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι πλέον ο εφοριακός μπορεί πλέον από τον υπολογιστή του να εντοπίσει φοροδιαφεύγοντες.

  Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο κι άλλης μείωσης του φόρου στις επιχειρήσεις. Θα αυξηθεί το αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα επανεξετάσουμε τα τεκμήρια γιατί είναι άδικα, είπε. Συνέχισε λέγοντας πως θα δούμε μειώσεις στον ΦΠΑ και μεταπτώσεις σε άλλες κατηγορίες, πρέπει να υπάρχουν διαβαθμισμένοι συντελεστές ΦΠΑ., είπε.

  «Τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου»

  Συνέχισε λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ: «Εδώ τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου».

  Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές είπε πως δεν βλέπει αυτή τη στιγμή περιθώριο συνεννόησης με τον κ. Ανδρουλάκη. Εξέφρασε, δε, τη ριζική διαφωνία του με πολλές από τις πολιτικές που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ, όπως την αναθεώρηση του άρθρου 16, τη λειτουργία της οικονομίας.

  Σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 και γι’αυτό τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

  Υπογράμμισε πως η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ του φαίνεται σαν να προετοιμάζουν την ήττα τους την επόμενη ημέρα και ενδεχομένως μέχρι και τα ζητήματα της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος. «Τι ακούσαμε χθες; Αν μπορούσαν να κάνουν νοθεία, θα την έκαναν» είπε.

  Για το κόμμα Κασιδιάρη ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως θα έκανε και δεκατρείς παρεμβάσεις για να κρατήσει τους δολοφόνους έξω από τη βουλή: «Θα έκανα και δεκατρείς νομοθετικές παρεμβάσεις για να μη μπουν στη βουλή οι μαχαιροβγάλτες, αλλά να λένε ότι κόβουμε δεξιά κομματίδια. Δεν θέλω προσωπικές επιθέσεις, επιτίθενται ακόμη και στον πατέρα μου».

  Στη συνέχεια μίλησε και για την παιδεία, αναφερόμενος στους διαδραστικούς πίνακες που μπαίνουν στις τάξεις: «Είδα τους πρώτους διαδραστικούς πίνακες, είναι ένα τελείως διαφορετικό μάθημα. Είναι επανάσταση. Θα βάλουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες από την Πέμπτη δημοτικού» ενώ σημείωσε πως υπάρχει πρόβλεψη να μπουν τέτοιοι πίνακες από το νηπιαγωγείο.

  Έκθεση PEGA

  Η έκθεση PEGA κατέληξε πως κεντρικό σχέδιο αυταρχικής διακυβέρνησης δεν υπήρχε: «Κάναμε την αυτοκριτική μας». Συνέχισε λέγοντας πως το ζήτημα των παράνομων λογισμικών είναι ένα δομικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά.

  Σε ερώτηση για τις νομισματικές πολιτικές του Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ’15 φτάσαμε κοντά στην απόλυτη καταστροφή: «Αυτή είναι η αλήθεια. Το τρίτο μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα αυτής της τραγικής περιόδου».

  Μάλιστα, όπως είπε εκτός μνημονίων οι άνθρωποι αυτοί θα ήταν επικίνδυνοι λέγοντας: «Ο κ. Τσακαλώτος είναι μαρξιστής οικονομολόγος». Τόνισε πως: «Κάποιοι δεν έμαθαν και δεν ξέχασαν τίποτα, Σκεφτόμουν και για τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Τσίπρα να λέει δώστε μου την ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς μνημόνιο. Φοβάμαι ότι θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνοι».

  Μίλησε και για τις κρατικοποιήσεις τραπεζών σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος, καθώς δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που στηρίζει τις επιχειρήσεις υπάρχει, άρα «μια κρατικοποιήση τράπεζας θα εξυπηρετούσε μόνο να δίνουν δάνεια στους κολλητούς τους». Συνέχισε λέγοντας: «Κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας που λένε, δεν μπορεί να γίνει και τί νόημα θα είχε; Κρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ποια θα ήταν η χρησιμότητα; Την παραλάβαμε από τα όρια της χρεοκοπίας και την κάναμε κερδοφόρα επιχείρηση. Αυτά έρχονται από παρελθούσες δεκαετίες. Άλλο ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους. Υπάρχει ζήτημα πρόσβασης των επιχειρήσεων σε δανεισμό. Είμαστε στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, αλλά μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια. Υπάρχει ζήτημα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον δανεισμό, υπάρχει όμως η δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που δίνει λύσεις».

  Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ εκτίμησε πως τον επόμενο χρόνο θα πέσει ο πληθωρισμός στο 3%: «Ο πληθωρισμός θα πέσει, εκτιμώ ότι θα πέσει γύρω στο 3% και όσο είναι έντονο πρόβλημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους το έχουν ανάγκη. Εργαλεία όπως το market pass δούλεψε και γι’ αυτό το αντέγραψαν».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ