Παρασκευή 22.11.2024
More

    Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες 10 μέρες θα είναι δύσκολες, είπε ο πρωθυπουργός

    Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια να ενισχυθεί με κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό το σύστημα υγείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. «Αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ» ανέφερε και σημείωσε ότι βασική εστία διασποράς του ιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι η διασκέδαση νέων ανθρώπων.

    Μιλώντας στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι δύσκολες. «Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» σημείωσε, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι τα τελευταία μέτρα θα αποδώσουν.

    «Πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες» ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα Χριστούγεννα. «Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται», συνέχισε.

    «Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης», τόνισε.

    «Όσοι μιλούν ακόμα για την πορεία του Πολυτεχνείου, ρισκάρουν να μετατρέψουν μια πορεία τιμής σε μια πορεία πόνου. Ας συμφωνήσουμε σήμερα ότι μπορούμε να τιμήσουμε την μνήμη του συμβολικά και ότι δεν θα γίνει καμία πορεία» σημείωσε επίσης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα «πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μια κοινή προσπάθεια». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για την επιτυχία. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα τους τελευταίους μήνες αύξησε κατακόρυφα τα τεστ που διεξάγει και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid tests.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού, στόχος ήταν η αποφυγή ενός μεγάλου lockdown. «Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία τη δημόσιας υγείας και την στήριξη της οικονομίας» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι επελέγη η λογική των τοπικών παρεμβάσεων. Επεσήμανε δε ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. προσπάθησαν να μην παγώσουν την οικονομική δραστηριότητα και πρόσθεσε ότι δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να συγκρατηθούν οι δύσκολες εστίες του ιού, ώστε να αποφευχθεί η εκθετική αύξηση που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου, ενώ τόνισε ότι για δύο μήνες καταγραφόταν ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων, η οποία, όπως συμπλήρωσε, δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. «Χώρες οι οποίες έμειναν τελείως κλειστές όπως το Ισραήλ είδε δεύτερη έξαρση του κορωνοϊού το Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες και χτυπιέται εξίσου σκληρά. Αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», είπε χαρακτηριστικά.

    Καταλόγισε δε στην αντιπολίτευση ότι ζητούσε τον Μάιο το άνοιγμα του τουρισμού και επεσήμανε ότι «ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων». «Αν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όσους έρχονταν, θα είχαμε το 10% αυτού που τελικά είχαμε. Θα ισοδυναμούσε η απόφαση με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι το άνοιγμα του», συνέχισε.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι ο αριθμός ΜΕΘ δεν είναι σε καμία περίπτωση άλλοθι για να μην πάρουμε μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. «Όσες μονάδες κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας» σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι βασική εστία διασποράς του ιού σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων.

    Αναφερόμενος στο νέο lockdown, είπε ότι στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μειωθεί και η δραστικότητα του ιού και να αντέξουν τα νοσοκομεία, ενόψει των Χριστουγέννων.

    «Ερχόμαστε να δούμε και να συζητήσουμε τι κάναμε και τι δεν κάναμε σωστά, με ειλικρίνεια και πραγματική διάθεση αυτοκριτικής» είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει με νόημα: «Δεν υπάρχει ένα βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα».

    Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Θα παρακαλούσα ειλικρινά, μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κ. Τσίπρα να επαναλάβατε τα στοιχεία που δείξατε, σχετικά με τους θανάτους. Μην το κάνετε. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους για να αποδείξετε τι; Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών. Μη με αναγκάσετε να μπούμε σε αυτή τη άχαρη σύγκριση. Αν επιλέξετε να κάνετε σπέκουλα πάνω σε αυτά τα στοιχεία, είναι προσβολή στη μνήμη των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους και σε εκείνους που κάνουν προσπάθεια».

    Περιγράφοντας σε ποιες κινήσεις θα μπορούσε να είχε προχωρήσει η κυβέρνηση, είπε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Δεν είδα έναν να εισηγείται “κλείστε την οικονομία νωρίτερα”. Γιατί το μονά ζυγά δικά μας είναι εύκολη τακτική».

    «Στον τόπο μας συμβαίνει ένα παράδοξο» τόνισε. «Δεν ενοχοποιείται ο Covid-19, αλλά η κυβέρνηση. Μας είπατε “αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορωνοιό να εξελιχθεί έτσι”. Πράγματι, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο», συνέχισε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ