Παρασκευή 22.11.2024
More

    Μόνιμοι οι γιατροί που είναι με συμβάσεις στις ΜΕΘ

    Μόνιμες θέσεις για τους συμβασιούχους γιατρούς των ΜΕΘ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

    Την προκήρυξη νέων θέσεων ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ να καταστούν αορίστου χρόνου, μετά από κρίση, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε χτες το πρωί με τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

    «Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ωστόσο ότι το ΕΣΥ και το προσωπικό του θα συνεχίσουν να αντέχουν μολονότι λειτουργούν επί εβδομάδες «στο κόκκινο».

    Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το έργο τους, προσθέτοντας ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

    «Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», δήλωσε. «Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια», συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων. «Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, κατέστησε όμως σαφές ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. «Προφανώς προτιμούμε πάντα τη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου όμως αυτή δεν είναι εφικτή η πολιτεία έχει αποδείξει ότι έχει κι άλλα εργαλεία στη διάθεσή της», είπε.

    Μετά την ενημέρωση από τους Διοικητές των επτά ΥΠΕ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έμφαση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε άλλος ασθενής υποβιβάζεται σε φροντίδα δεύτερης κατηγορίας. Επισήμανε ότι όσο μειώνεται η πίεση που προκαλεί η πανδημία τα νοσοκομεία θα πρέπει να αρχίσουν να επανέρχονται στην κανονική παροχή των υπηρεσιών τους.

    Τα εμβόλια

    Αναφερόμενος, τέλος, στην στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά την χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο κι επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού» που θα έχει ορίζονται έξι μηνών.

    Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

    Ξανθός: Να αφορά όλους

    Αυστηρή ήταν η απάντηση του Τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, στην εξαγγελία για μονιμοποίηση γιατρών στις ΜΕΘ:

    «Άλλη μια εξαγγελία του Πρωθυπουργού χωρίς σοβαρό αντίκρισμα και με αποκλειστικά επικοινωνιακή στόχευση, την ώρα που η υγειονομική κρίση είναι εκτός ελέγχου. Οι επικουρικοί γιατροί που έχουν προσληφθεί σε ΜΕΘ στη διάρκεια της πανδημίας, είναι ελάχιστοι. Η προκήρυξη λοιπόν μόνιμων θέσεων δεν μπορεί να αφορά μόνο αυτούς τους γιατρούς, αλλά όλους τους χιλιάδες επικουρικούς γιατρούς κάθε ειδικότητας που χρόνια τώρα στηρίζουν το ΕΣΥ και έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Αλλιώς η εξαγγελία αυτή του Πρωθυπουργού δημιουργεί μια προκλητική ανισότητα στη μεταχείριση ανθρώπων της «πρώτης γραμμής», ειδικά όσων υπηρετούν στα ΤΕΠ, στις κλινικές covid, στα αναισθησιολογικά τμήματα, στις παιδιατρικές κλινικές, στα Εργαστήρια και συμβάλλουν καθημερινά στην αξιοπρεπή φροντίδα των ασθενών με covid. Η αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων και η ενδυνάμωση του ΕΣΥ απαιτεί σχέδιο 15.000 μόνιμων προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Έτσι θα υπάρξει επαγγελματική προοπτική για τους σημερινούς συμβασιούχους και μπορεί να σιγά-σιγά να αντιστραφεί το brain drain των νέων γιατρών. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο σχέδιο γιατί στην πραγματικότητα έχει «δυσανεξία» απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

    Τα στοιχεία για την 6η ΥΠΕ

    Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) Ιωάννης Καρβέλης στην παρουσίασή του, ανέφερε ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες που συνεπάγεται η πανδημία κανένας ασθενής δεν μένει χωρίς τη φροντίδα του ΕΣΥ. Σημείωσε ότι στην 6η ΥΠΕ έχουν αναπτυχθεί 529 απλές κλίνες Covid και 55 κλίνες ΜΕΘ για Covid ενώ διαρκώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ ειδικά για Covid. O κ. Καρβέλης ανέφερε ότι το σύνολο των κλινών ΜΕΘ στην 6ης ΥΠΕ τον Ιούλιο του 2019 ήταν 65 ενώ σήμερα έχουμε φτάσει στις 129.

    Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ανέφερε βελτίωση της κατάστασης στα Ιωάννινα, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπορεί πλέον να εξυπηρετεί και ασθενείς που προέρχονται και από περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Νάουσα και η Κοζάνη.

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ