Παρασκευή 07.05.2021
More

  Να επιστραφεί στους αγρότες το παράβολο για τους εργάτες γης που δεν ήρθαν

  Τι ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης

  Με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Οικονομικών, ο Μάριος Κάτσης ζητά να επιστραφεί το παράβολο των 100 ευρώ στους αγρότες, το οποίο αφορά κάθε αίτηση πρόσκλησης σε μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, οι οποίοι τελικά δεν ήρθαν. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δήλωσε σχετικά:

  Οι αγρότες της Θεσπρωτίας, όπως και ολόκληρης της χώρας, βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς από τη μία βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται από τις συνέπειες της πανδημίας, και από την άλλη μένουν αβοήθητοι και χωρίς μέτρα στήριξης, ικανά να τους ενισχύσουν ουσιαστικά.

  Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν τα αρμόδια Υπουργεία το θέμα των εργατών γης από τρίτες χώρες, ήρθε να προσθέσει επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Μάιο του 2020, ώθησε τους αγρότες που επιθυμούσαν, να κάνουν αιτήσεις ώστε να προσκαλέσουν πολίτες τρίτων χωρών προκειμένου να εργαστούν εποχικά, πληρώνοντας παράβολο 100 ευρώ για κάθε ξεχωριστή αίτηση.

  Πλήθος αγροτών από τη Θεσπρωτία, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Σαγιάδας, του Ασπροκκλησίου και της Κεστρίνης, έκαναν τη διαδικασία σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία, αλλά οι εργάτες γης δεν ήρθαν, τουλάχιστον νόμιμα, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν στους συνοριακούς σταθμούς.

  Τα χρήματα όμως από τα παράβολα που είχαν πληρώσει αυτοί οι αγρότες, δεν τους επιστράφηκαν, παρά το γεγονός ότι οι εργάτες δεν ήρθαν τελικά στη χώρα, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

  Μιλάμε για επιβάρυνση σε παραγωγούς εσπεριδοειδών κυρίως, οι οποίοι είδαν την τελευταία χρονιά τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλάνε κοντά στα επίπεδα του κόστους παραγωγής. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να τους στηρίξει με ενισχύσεις, δεν τους επιστρέφει ούτε τα ποσά που άδικα τους έχει κρατήσει.

  Με την Ερώτηση μου λοιπόν, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να επιστρέψουν στους αιτούντες αγρότες, τα ποσά εκείνα από τα παράβολα, τα οποία αφορούν τις αιτήσεις για κάθε έναν εργάτη γης από τρίτη χώρα που δεν ήρθε τελικά, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι γι’ αυτό.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ