Τρίτη 21.05.2024
More

  Νέα ευρωπαϊκή καταδίκη για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

  Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, απέστειλε την Τρίτη (13/12) ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία καταδικάζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο το «μνημόνιο κατανοήσεως» μεταξύ Τουρκίας και μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης.

  Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην επιστολή του αναφέρει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως σαφής.

  Κατόπιν, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, κάνει αναφορά στη δήλωση του εκπροσώπου της Ε.Ε., στην οποία επιβεβαιώνεται εκ νέου η θέση του μπλοκ, όπως είχε ήδη διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019.

  Όπως επισημαίνεται, θέλοντας να τονίσει την άμεση αντίδραση της Ε.Ε., η δήλωση του εκπροσώπου έγινε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής του εν λόγω «εγγράφου», επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

  Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εν λόγω θέση όποτε χρειαστεί και ολοκληρώνει την επιστολή του προς τον υπουργό, διαβεβαιώνοντας για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα κράτη – μέλη της και για τη συνεχή υποστήριξή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό.

  Η επιστολή του Ζοζέπ Μπορέλ ήταν η απάντηση σε επιστολή που του είχε αποστείλει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη (17.11.2022), σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές.

  Σημειώνεται ότι η θέση της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2019, συμπεριλήφθηκε στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

  Τα συμπεράσματα αναφέρουν: «[…] Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

   

   

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ