Τετάρτη 14.04.2021
More

  Νίκος Φίλης: Γιατί εμβολιάστηκα χωρίς δισταγμό με το εμβόλιο της AstraZeneca

  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι δεν μιλά ως επιστήμονας ή ως πολιτικός, αλλά ως απλός πολίτης

  Ο Νίκος Φίλης σε ανάρτηση στο Facebook εξηγεί γιατί εμβολιάστηκε, χωρίς δισταγμό όπως αναφέρει, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάρτησή του εξηγεί ότι δεν μιλά ως επιστήμονας ή ως πολιτικός, αλλά ως απλός πολίτης, θέλοντας να κάνει «μια μικρή συμβολή», στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το εμβόλιο της AstraZeneca.

  Ο κ. Φίλης σημειώνει ότι έχουν περάσει 20 ημέρες από τον εμβολιασμό του με την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, την οποία έτυχε να κάνει την επομένη της ημέρας που αρκετές χώρες της ΕΕ ανέστειλαν τη χορήγησή του.

  Παραδέχεται πως δεν «προσπέρασε» την είδηση, αλλά αυτή δεν τον κλόνισε τόσο ώστε να μην προσέλθει για τον εμβολιασμό του. Οι λόγοι για αυτό, εξηγεί, είναι ότι «είχα εμπιστοσύνη σε αυτό που έλεγαν οι Έλληνες επιστήμονες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό» αλλά και επειδή οι πιθανότητες «ένα στο εκατομμύριο» ή «ένα στις εκατο χιλιάδες» είναι ασύγκριτα μικρότερες από την πιθανότητα θανάτου ή επώδυνης νοσηλείας από τον κορωνοϊό.

  Ο πρώην υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι καταλαβαίνει τον απλό πολίτη που κάνει πίσω. «Αλλά αν θέλει να ακούσει μια φωνή μη ειδικού, ας είναι αυτή: το ρίσκο είναι τόσο μικρό, οι κίνδυνοι για μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους τόσο μεγάλοι, που το εμβόλιο είναι η αυτονόητη επιλογή».

  Απευθυνόμενος σε αυτούς που διστάζουν, αναφέρει ότι καθημερινά συναντά ανθρώπους που ζητούν να εμβολιαστούν, χωρίς ακόμη να έχουν το δικαίωμα.

  «Για παράδειγμα, επί ένα χρόνο οι εκπαιδευτικοί των σχολείων ειδικής αγωγής, πηγαίνουν στις τάξεις τους απροστάτευτοι, χωρίς εμβολιασμό. Μετά από άπειρες πιέσεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές, πήραν σειρά, αλλά ο εμβολιασμός τους μόλις τώρα ξεκινά», γράφει.

  Ο Νίκος Φίλης καταλήγει ότι το εμβόλιο φέρνει βιολογική ασφάλεια και ψυχική απελευθέρωση από τον φόβο, ενώ καλεί τον κόσμο να μην υποτιμά «αυτό το δώρο της επιστήμης, αυτό το δώρο προς την ελευθερία, αν ανήκετε στις ομάδες εμβολιασμού».

  Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Φίλη

  Γιατί εμβολιάστηκα (χωρίς δισταγμό)

  Καθώς έχει περάσει 20μερο από τον εμβολιασμό μου με την πρώτη δόση του AstraZeneca, θα ήθελα να κάνω μια μικρή συμβολή στη συζήτηση που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη. Φυσικά, δεν μιλώ ως επιστήμονας, ούτε ως πολιτικός αυτή τη φορά. Ως απλός πολίτης, και μόνο.

  Έτυχε να έχω ραντεβού για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την ηλικιακή μου ομάδα, στις 16 Μαρτίου. Την επομένη δηλαδή που οι μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.) ανέστειλαν τη χορήγησή του. Δεν θα ισχυριστώ ότι άκουσα την είδηση και την προσπέρασα. Αλλά δεν κλονίστηκα τόσο, ώστε να μην προσέλθω για τον εμβολιασμό μου.

  Ποιοι ήταν οι δύο κύριοι λόγοι: Πρώτον, είχα εμπιστοσύνη σε αυτό που έλεγαν οι Έλληνες επιστήμονες, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αφού τους ακούγαμε από την αρχή της πανδημίας, έπρεπε να τους ακούσουμε κι αυτή την κρίσιμη στιγμή. Δεύτερον, γιατί ως κοινός νους, αντιλαμβανόμουν ότι το «ένα στο εκατομμύριο», ακόμα και το «ένα στις εκατό χιλιάδες» είναι πολύ-πολύ μικρότερο, ασύγκριτα μικρότερο, από την πιθανότητα θανάτου ή επώδυνης νοσηλείας από τον κορωνοϊό.

  Τον απλό πολίτη, που φοβάται και κάνει πίσω, τον καταλαβαίνω. Δεν θα τον κρίνω, ειδικά από τη στιγμή που τα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά, με ρυθμό ριπής πολυβόλου, είναι εν πολλοίς αντιφατικά. Αλλά αν θέλει να ακούσει μια φωνή μη ειδικού, ας είναι αυτή: το ρίσκο είναι τόσο μικρό, οι κίνδυνοι για μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους τόσο μεγάλοι, που το εμβόλιο είναι η αυτονόητη επιλογή.

  Ας έχουν υπόψη και κάτι άλλο όσοι διστάζουν: καθημερινά, συναντώ ανθρώπους που ζητούν να εμβολιαστούν, χωρίς να έχουν ακόμα το δικαίωμα. Για παράδειγμα, επί ένα χρόνο οι εκπαιδευτικοί των σχολείων ειδικής αγωγής, πηγαίνουν στις τάξεις τους απροστάτευτοι, χωρίς εμβολιασμό. Μετά από άπειρες πιέσεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές, πήραν σειρά, αλλά ο εμβολιασμός τους μόλις τώρα ξεκινά. Το εμβόλιο φέρνει βιολογική ασφάλεια και ψυχική απελευθέρωση από το φόβο. Μην υποτιμάτε αυτό το δώρο της Επιστήμης, αυτό το βήμα προς την ελευθερία, αν ανήκετε στις ομάδες εμβολιασμού. Ειδικά οι υγειονομικοί ανάμεσά σας, που δίνετε με θάρρος τη μάχη της πρώτης γραμμής.

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ