Πέμπτη 28.03.2024
More

    O Στ. Καλογιάννης για τη χωροθέτηση νέου Αστυνομικού Μεγάρου

    Σχετικά με την ανακοίνωση του Δημάρχου Ιωαννίνων για τη χωροθέτηση νέου Αστυνομικού Μεγάρου, ο Στ. Καλογιάννης έκανε την παρακάτω δήλωση:

    Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του κ. Δημάρχου για τη θέση μου επί της χωροθέτησης νέου Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων. Υπενθυμίζω ότι:
    Μετά από συνάντησή μου με το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και την ενημέρωσή μου για πιθανές θέσεις ανέγερσης νέου Μεγάρου, εξέφρασα κατ’ αρχήν ορισμένες επιφυλάξεις επί αυτών των θέσεων, διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα τεχνικά στοιχεία για αυτές.

    Τα τεχνικά στοιχεία (όροι δόμησης, κυκλοφοριακές συνδέσεις, εμπλοκή άλλων Υπηρεσιών (π.χ. αρχαιολογικών)), είναι απαραίτητα για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα ενός γηπέδου και ο αναγκαίος χρόνος για να καταστεί αυτό οικοδομήσιμο. Για παράδειγμα α) θα μπορούσε να χωροθετηθεί Αστυνομικό Μέγαρο στη Λαχαναγορά ή εφαπτόμενο της λίμνης; β) απαιτείται, στις εν λόγω θέσεις, σύνταξη και έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, διαδικασία πολύ χρονοβόρα, για την ανέγερση νέου Μεγάρου;

    Δήλωσα δε ότι, όπως τεκμηριωμένα προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο, καταλληλότερη θέση για νέο Μέγαρο της Αστυνομίας, είναι το στρατόπεδο Βελισσαρίου, το οποίο πρέπει να περιέλθει στο σύνολό του στην πόλη μας το συντομότερο δυνατό, προφανώς με ανταποδοτικά οφέλη για το Υπ. Εθνικής Άμυνας, όπως ορίζει το Ρυθμιστικό. Διαδικασία η οποία πρέπει να κινηθεί από την Αυτοδιοίκηση με την υποβολή, αρμοδίως, πλήρους φακέλου.

    Ο ρυθμιστικός σχεδιασμός εφαρμόζεται από την Αυτοδιοίκηση. Ούτε νομοθέτηση χρειάζεται, ούτε «ένας νόμος κι ένα άρθρο», όπως ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο κ. Δήμαρχος. Ουδέποτε, άλλωστε, η πολιτική Παράταξη στην οποία ανήκω υιοθέτησε παρόμοιες θέσεις, ούτε εγώ εξέφρασα ποτέ τέτοια άποψη. Αντιθέτως, είμαι υπέρ της επιστημονικής προσέγγισης του χωρικού σχεδιασμού. Πιστεύω στον σχεδιασμό και μάλιστα στον σχεδιασμό που έχει γνώμονα την Αειφορία.

    Σε ό,τι αφορά το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Ιωαννίνων, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Δήμαρχος, υπενθυμίζω ότι εκκρεμεί η ανάθεση της μελέτης του. Όπως για πολλοστή φορά έχω επισημάνει, μετά την ανάθεσή της θα χρειαστεί μια τριετία για την ολοκλήρωσή της και, στη συνέχεια, μια επιπλέον διετία περίπου για τη θεσμοθέτηση του ΤΠΣ μέσω Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ). Δηλαδή εκτιμάται ότι θα έχουμε εγκεκριμένο, με ΠΔ, Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προς τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, αν όλα κυλήσουν ομαλά…

    Μέχρι τότε, ο μόνος ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Όσο νωρίτερα υιοθετήσει προτάσεις του η Αυτοδιοίκηση, τόσο καλύτερα για τον τόπο μας. Αλλιώς φοβάμαι ότι οι αυτοσχεδιασμοί τύπου «Πάρκου Τεχνολογίας», «γηπέδου ξιφασκίας», «αξιοποίησης κτιρίου Πανεπιστημίου επί της Δομπόλη», θα διαδέχονται ο ένας τον άλλον, δημόσιο χρήμα θα σπαταλάται, ενώ τα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα του λεκανοπεδίου θα οξύνονται.

    Σε ό,τι με αφορά, παραμένω ανοικτός σε κάθε συνεργασία, μελετώ σε βάθος τα θέματα και τα συζητώ με ειδήμονες, πριν καταθέσω δημοσίως τεκμηριωμένες προτάσεις, με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου μας και την ευημερία των συμπολιτών μας, μακριά από λαϊκισμούς και πολιτική υστεροβουλία.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ