Δευτέρα 16.05.2022
More

  Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα «Απάτητα Βουνά»

  Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Απάτητα Βουνά»

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  «Πριν από λίγες ημέρες το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πανηγυρικά την ένταξη έξι ορεινών περιοχών σε ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας με την ονομασία «Τα Απάτητα Βουνά», όπου στις περιοχές αυτές, θα απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων πέραν των υφιστάμενων αλλά και η εγκατάσταση νέων υποδομών, όπως χωροθετήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)!

  Μια σημαντική ιδέα και πρόταση της επιστημονικής – περιβαλλοντικής κοινότητας στην συνεχή προσπάθειά της για την προστασία της φύσης, την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΕΝ με στόχο να αποτελέσει ένα Μεγάλο Άλλοθι στην αποδεδειγμένα επιβλαβή και συνειδητά αντιπεριβαλλοντική της πολιτική, η οποία διατυπώνεται ξεκάθαρα τόσο στον περιβαλλοντοκτόνο (όπως χαρακτηρίστηκε από κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς) νόμο Χατζηδάκη, Ν.4685/2020, «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», όσο και στο άρθρο 218 του ν. 4782/2021, (Υπουργείο Ανάπτυξης !!) που ανοίγει τον δρόμο για αποσπασματική προστασία τμημάτων Περιοχών Natura 2000 με γνώμονα επενδυτικά σχέδια.

  Από τη μια λοιπόν, διαφημίζουν ή ορθότερα – με την λογική τους- θυσιάζουν «6 Βουνά χωρίς Αιολικά» και από την άλλη απογυμνώνουν από κάθε θεσμική θωράκιση και περιβαλλοντική προστασία όλα τα υπόλοιπα που τα παραδίδουν βορά στους «πράσινους επενδυτές» εν ονόματι της «Πράσινης Μετάβασης» .

  Από τη μια, ανακηρύσσουν «6 Απάτητα Βουνά», αλλά καταργούν με νόμο 36 Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και όλων των κηρυγμένων Εθνικών Πάρκων της χώρας μαζί με τις διοικήσεις τους, τις οποίες αντικαθιστούν από ένα Αθηνοκεντρικό Οργανισμό με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, οριζόμενο από τον εκάστοτε Υπουργό.

  Σβήνουν έτσι, κάθε ίχνος κοινωνικής συμμετοχής, συναπόφασης, παρέμβασης και ελέγχου, καθιστώντας ουσιαστικά τον τόπο «Απάτητο» για τις τοπικές κοινωνίες αλλά έτοιμο προς «καταπάτηση – αξιοποίηση» στην ανεξέλεγκτη επενδυτική βουλιμία, είτε για υποδομές κατασκευαστικές – τουριστικές μέσα σε θεσμοθετημένες Προστατευόμενες Περιοχές (Π.Π) και εκτός οικισμών, είτε για την ανάπτυξη ΑΠΕ χωρίς κανένα απολύτως περιβαλλοντικό, χωρικό ή γεωγραφικό σχεδιασμό, αλλάζοντας βίαια τις χρήσεις γης και υποβαθμίζοντας παραγωγικά αγροτικά τοπία, όπως γίνεται με τα διάσπαρτα φωτοβολταϊκά πάρκα.

  Καλούμε την κυβέρνηση, να αφήσει τα κάθε είδους επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αντί να ενδύεται περιβαλλοντικά «Φύλλα Συκής» για να κρύψει, είτε τις αντιπεριβαλλοντικές πρακτικές στο όνομα μιας στρεβλής και κοινωνικά άδικης «Πράσινης Μετάβασης», είτε την πρωτοφανή της ανικανότητα στη διαχείριση όλων

  των φυσικών φαινομένων που αντιμετωπίζει η χώρα ως απόρροια και της κλιματικής κρίσης και να απαντήσει στα εξής :

  Αφού κατάργησε τους Φ.Δ και τα συμμετοχικά διοικητικά συμβούλια που της ήταν εμπόδιο στην προστασία του περιβάλλοντος, προτίθεται να προχωρήσει και πότε στην ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ) για τις Προστατευόμενες Περιοχές, τα οποία καθυστερούν αδικαιολόγητα (ή μήπως ηθελημένα?) από την ώρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου?
  Προτίθεται να ενσωματώσει στις ΕΠΜ καθώς και στα Π.Δ τις Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) ως Ειδικών Περιοχών Προστασίας ή όχι. Αν δεν το κάνει όλες οι βαρύγδουπες εξαγγελίες θα μείνουν (όπως έχουμε λόγο να πιστεύουμε) κενές περιεχομένου και όπως τις εξήγγειλαν, με την ίδια ευκολία θα εγκαταλείψουν την ιδέα για τις ΠΑΔ (άλλωστε έχουν ισχύ μόνο για 2 χρόνια), αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως αυτή η κυβέρνηση πλειοδοτεί σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και υπολείπεται σε καταστροφικό βαθμό, στην οικολογικά αναγκαία και κοινωνικά χρήσιμη περιβαλλοντική πολιτική που απαιτεί η εποχή μας.

  Απέναντι στις καταστροφικές επιπτώσεις της  αντιπεριβαλλοντικής και κοινωνικά άδικης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαζί με τους πολίτες, τις συλλογικότητες και τις υπόλοιπες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας,.

  Για να  ανατρέψουμε πλήρως αυτήν την  κατ’ επίφαση περιβαλλοντική πολιτική στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ