Τρίτη 30.05.2023
More

  Παπαθανάσης: Συνεχίζουμε τη στήριξη σε ενέργεια και καύσιμα

  Για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης μίλησε ο Νίκος Παπαθανάσης

  «Κάνουμε καθημερινά ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας, όπως κάναμε και την περίοδο της πανδημίας, μέσω της ΔΙΜΕΑ», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στον ΑΝΤ1.

  «Για πρώτη φορά έχει οριστεί η έννοια της αισχροκέρδειας, ορίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ποσοστό κέρδους πάνω από αυτό που υπήρχε πριν από την κρίση. Συνεχίζονται οι έλεγχοι. Η πλειονότητα των επαγγελματιών είναι σοβαροί, εμείς κάνουμε καθημερινά ελέγχους στην αγορά για τους παραβάτες», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

  Παπαθανάσης: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη

  «Η Κυβέρνηση έχει στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν δοθεί σε μέτρα ενίσχυσης πάνω από 50 δις. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Το 3,6% του ΑΕΠ πήγε στην στήριξη των νοικοκυριών σε ενέργεια και καύσιμα», είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης.

  Όπως τόνισε, «οι επενδύσεις πάνε καλά και φέτος θα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, ο τουρισμός πηγαίνει ανέλπιστα καλά, οι εξαγωγές πάνε καλά, γι΄ αυτό έχει μειωθεί και η ανεργία», προσθέτοντας πως όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει θα αξιοποιηθεί για μέτρα ενίσχυσης, ενώ στάθηκε στο γεγονός πως ο αναπτυξιακός νόμος είναι σε εξέλιξη, λέγοντας ότι έως τις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την αγροδιατροφή.

  Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αποκρίθηκε πως «από τα 1,9 δις ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος τον Σεπτέμβριο, , τα 1,1 δις προέρχονται από την φορολόγηση για τα υπερέσοδα των παρόχων ενέργειας».

  «Συνεχίζουμε την στήριξη, όπως ξεκινήσαμε από την εποχή της πανδημίας, όμως μέσα σε μια σωστή δημοσιονομική εικόνα. Θα συνεχίσουμε την στήριξη και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα των καυσίμων, παράλληλα με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης φόρων», επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

  Είπε ακόμη πως «δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, σε περιπέτειες που περάσαμε στο παρελθόν. Μιλάμε για αυξήσεις συντάξεων. Να σας θυμίσω ότι οι συντάξεις μειώθηκαν γιατί κάποιοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες, στο δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει».

  Σχετικά με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τελεία και παύλα».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ