Παρασκευή 19.04.2024
More

    Πενταμερής στο Κάιρο με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό παρασκήνιο σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, σε μια στιγμή κατά την οποία φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές συγκρούσεις στο μέτωπο της Σύρτης.

    Σήμερα, συγκαλείται στο Κάιρο η τριμερής Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, στην οποία όμως θα συμμετάσχουν Γαλλία και Ιταλία. Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Σάμεχ Σούκρι, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Λουίτζι ντι Μάιο θα συζητήσουν για τον συντονισμό ενεργειών ανάμεσα στις πέντε χώρες για ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως όμως για την κατάσταση στη Λιβύη. Ο κ. Ντι Μάιο βρέθηκε χθες στην Τουρκία για επαφές με επίκεντρο τη Λιβύη, όπου Άγκυρα και Ρώμη έχουν, μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου, αντικρουόμενα συμφέροντα. Επίσης, σήμερα, οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη με «μενού» και τη Λιβύη, αμέσως μετά τα εγκαίνια του αγωγού Turkish Stream, από τον οποίο θα τροφοδοτείται, μεταξύ άλλων, με φυσικό αέριο και η Ελλάδα.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η πενταμερής του Καΐρου «πραγματοποιείται υπό το βάρος των παράνομων και άκυρων μεν “συμφωνιών” Τουρκίας – Τρίπολης, οι οποίες όμως έχουν οξύνει την κατάσταση τόσο στο εσωτερικό της Λιβύης, απομακρύνοντας τις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς υπονομεύουν την ειρήνη και σταθερότητα και επιχειρούν τον σφετερισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών της περιοχής». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο για συνεργασία σε θέματα ασφαλείας «παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Και προσθέτουν ότι «η κοινή αυτή προσπάθεια των πέντε χωρών της Μεσογείου δεν περιορίζεται στην καταγγελία της παραβατικότητας και των επιπτώσεων των δύο “συμφωνιών”. Στοχεύει στην ανάδειξη της επείγουσας ανάγκης αποτροπής περαιτέρω βημάτων εφαρμογής των “συμφωνιών” που θα οδηγούσαν μετά βεβαιότητος στην επιδείνωση του εμφυλίου στη Λιβύη και στην υπονόμευση της ειρήνης στην περιοχή».

    Για την Αθήνα η συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας στην πενταμερή του Καΐρου αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της λιβυκής κρίσης, αλλά και δημιουργία ενός φόρουμ συζητήσεων για την περιφερειακή σταθερότητα. Η Αθήνα θα συνεχίσει τις προσπάθειες διάνοιξης διπλωματικών διαύλων με χώρες που εμπλέκονται ποικιλοτρόπως στην κρίση της Λιβύης. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στις 15 Ιανουαρίου στο Μαρόκο.

    Η Άγκυρα, πάντως, διά του κ. Ερντογάν εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη. Στη διάρκεια των εγκαινίων των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), ο κ. Ερντογάν περιέγραψε τη δράση της Άγκυρας στη Λιβύη ως προφανή απάντηση στην κινητικότητα χωρών όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία (δίχως να τις κατονομάσει). «Οι περιφερειακές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της χώρας μας και ο ανταγωνισμός δυνάμεων που συνεχίζεται για εμάς έχουν ζωτική σημασία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν υπάρχει ο ανταγωνισμός τοπικών και διεθνών δυνάμεων στην περιοχή μας και αλλάζει και μπερδεύεται η εικόνα της περιοχής μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ