Τετάρτη 12.05.2021
More

  Πέτσας: «Στις προθέσεις της κυβέρνησης το Πάσχα στο χωριό»

  Πότε αναμένεται να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις – Τι ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς

  Άλλο ένα -μικρό- βήμα ανακοινώθηκε χθες και αφορά στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων του lockdown σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η «κανονικότητα» σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες.

  Το άνοιγμα των καταστημάτων από τη  Δευτέρα 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

  Αυτή τη στιγμή το βλέμμα είναι στραμμένο στο Πάσχα, με τις όποιες αποφάσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού την εορταστική περίοδο να λαμβάνονται, όπως όλα δείχνουν, την τελευταία στιγμή.

  «Κοντά στο Πάσχα θα ληφθούν οι αποφάσεις»

  Για το χρονοδιάγραμμα λήψης αποφάσεων περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων του lockdown μίλησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

  «Κοντά στο Πάσχα θα ληφθούν οι αποφάσεις» ανέφερε ο υπουργός στο Mega, διευκρινίζοντας πως στις 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. «Επομένως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα» σημείωσε.

  Στο ερώτημα αν θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, υποστήριξε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης «αλλά το εξετάζουμε. Οι αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν το Πάσχα με βάση την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης».

  «Οι βαλβίδες αποσυμπίεσης περιλαμβάνουν σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και όχι απότομο. Η κυβέρνηση προχώρησε σε τέτοιου είδους ανοίγματα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών» δήλωσε.

  Τι θα κρίνει το «Πάσχα στο χωριό»

  Τα δεδομένα προς το παρόν δεν αφήνουν περιθώρια για προβλέψεις και όπως έχουν πολλάκις πει τα κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι της παρούσης να γίνει μία τέτοια συζήτηση.

  Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα self test σαν μια αναγκαία συνθήκη προς την ελευθερία από τους πολύ σφιχτούς περιορισμούς που έχει επιβάλλει η πανδημία. Έτσι, εάν λειτουργήσει καλά και οι πολίτες αποδεχθούν τη διαδικασία των self test, θα είναι κάτι που θα βοηθήσει να λυθεί και το θέμα των μετακινήσεων την περίοδο του Πάσχα.

  Τρία τα στοιχεία που θα καθορίσουν το επόμενο βήμα

  Τρία είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν το «ασφαλές περιβάλλον» για το «Πάσχα στο χωριό», σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

  Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι διασωληνωμένοι και οι εμβολιασμοί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν αν τελικά θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό, όπως εξήγησε η κ. Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA.

  «Το αν θα πάμε στα χωριά, θα εξαρτηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στον βαθμό που εμείς θέλουν», σημείωσε.

  «Δεν πειράζει αν ένα Πάσχα δεν φύγουμε να πάμε στο χωριό. Γιατί αν φύγουν όλοι, θα αδειάσει η Αθήνα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως εκεί που θα πάει ο κόσμος θα υπάρχουν πολλά προβλήματα», πρόσθεσε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ