Σάββατο 18.09.2021
More

  Πλακιωτάκης: Εξονυχιστικοί οι έλεγχοι στο λιμάνι από το Λιμενικό

  Τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν την αναχώρησή τους πρέπει να είναι οι επιβάτες στο λιμάνι

  Έκκληση στους επιβάτες που ταξιδεύουν με πλοίο να είναι εγκαίρως στα λιμάνια αναχώρησής τους διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

  Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως οι επιβάτες θα πρέπει να είναι στο λιμάνι τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου τους.

  Όπως διευκρίνισε, «ο έλεγχος δεν γίνεται πλέον στον καταπέλτη από το πλήρωμα του πλοίου, αλλά στην προβλήτα από άνδρες και γυναίκες του λιμενικού».

  Η αλλαγή αυτή έγινε επειδή, όπως είπε, διαπιστώθηκαν ελλιπείς έλεγχοι.

  «Θα γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι, ταυτοποίηση και πιστοποίηση όλων των απαραίτητων εγγράφων και όπου υπάρξουν προβλήματα, είμαστε εδώ να τα διορθώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

  «Πρώτη προτεραιότητα μας είναι η τήρηση της δημόσιας υγείας. Θα είναι εξονυχιστικοί οι έλεγχοι», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες και ειδικά τους συμπατριώτες του στην Κρήτη, να εμβολιαστούν.

  «Πρέπει να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα αλλά πρέπει και να εμβολιαστούμε», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

  Tα μέτρα για τα πλοία

  H επιβίβαση των επιβατών στα πλοία επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
  • Έχουν διαγνωστεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
  • Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
  • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

  Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ