Παρασκευή 30.09.2022
More

  Πλεύρης: Απόφαση της κυβέρνησης να μη διαπραγματευθεί τον εμβολιασμό υγειονομικών

  5.400 οι ανεμβολίαστοι στην Υγεία

  Ξεκάθαρο μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να αναστείλει την απόφασή της να αποπέμψει μέσω της αναστολής από το σύστημα υγείας τους υγειονομικούς που επιμένουν να μην εμβολιάζονται, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Θάνος Πλεύρης.

  Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση δεν εξετάζει άλλη δυνατότητα πέραν αυτής που νομοθετήσαμε αναφορικά με την επιστροφή αυτών που εμβολιάζονται. Δεν είναι πρόβλημα, γιατί και ο αρχικός νόμος όριζε ότι μέχρι τέλη Αυγούστου παραμένουν μέχρι να κάνουν και τη δεύτερη! Είναι επιβράβευση, και όποιος εμβολιάζεται θα επιστρέφει, και πράγματι κόσμος πηγαίνει να εμβολιαστεί».

  Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε πως θέση της κυβέρνησης είναι ότι η υποχρεωτικότητα συνιστάται μόνο για εκείνους που κρίνεται ότι η αναλογία μεταξύ ατομικής επιλογής και δημόσιας υγείας «γέρνει» προς τη δεύτερη.

  «Το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να εμβολιαστεί και η υποχρεωτικότητα ήταν θετική! Οταν ψηφιζόταν ήμασταν 80%-85% και τώρα 95%-94% ποσοστό εμβολιασμένων υγειονομικών. Καλούμε τους ανθρώπους που έχουν βγει σε αναστολή -και τους σεβόμαστε- να πάνε να εμβολιαστούν, διαφορετικά οι ίδιοι με την επιλογή τους -δεν είναι τιμωρητικό- θέτουν εαυτόν σε κατάσταση μη ικανότητας να προσφέρουν υπηρεσίες», είπε.

  Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας, προειδοποιώντας πως οι υγειονομικοί που έφυγαν από το σύστημα θα λείψουν στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας. «Εχετε υποτιμήσει τραγικά και επικίνδυνα την κατάσταση στο σύστημα υγείας» είπε, και πρόσθεσε: «Δεν σέβεστε τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή. Είναι κοινωνική αγριότητα να στερείτε από τους ανθρώπους που έχουν βάλει πλάτη και 18 μήνες ευσυνείδητα παρείχαν υπηρεσίες και να στερείτε στο όνομα της προστασίας τους το δικαίωμα στην εργασία. Είναι επαχθές και μη αναλογικό».

  Ο κ. Ξανθός προειδοποίησε επίσης πως η συναίνεση δεν εκβιάζεται και άφησε αιχμές περί έμμεσης προσπάθειας να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας. «Δεν καλύπτονται τα κενά με τρίμηνες συμβάσεις και εργασιακή εξουθένωση όσων έχουν μείνει στο σύστημα. Πραγματικά, η επιμονή σας σε αυτό το πράγμα εκτός, από κουλτούρα πολιτικού αυταρχισμού που την έχετε, έχει και ένα στοιχείο της κοινωνικής αναλγησίας και το στοιχείο μιας προσπάθειας δημιουργίας κενών και ελλείψεων στο ΕΣΥ, τις οποίες θα έρθει σαν έτοιμος από καιρό να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας. Βλέπουμε τέτοιο σχέδιο πίσω από προσπάθεια αντιμετώπισης κενών σε αυτή τη φάση», είπε.

  «Υπάρχουν πράγματα που πιστεύουμε και υπάρχουν στο πρόγραμμά μας και δεν θα αιφνιδιαστείτε από μένα. Οι συμπράξεις θα έρθουν οργανωμένα και βρίσκονται στο πρόγραμμά μας. Η πολιτική βούληση είναι να είναι ισχυρό το σύστημα υγείας. Εχουμε κάνει προσλήψεις που χρειάζονται, έχει επικουρικό προσωπικό, και το μέτρο της αναστολής δεν μπορείτε να το συνδέετε με κάτι που λέμε ότι όταν είναι να υλοποιήσουμε θα το φέρουμε», απάντησε ο κ. Πλεύρης, και εξήγησε πως μέχρι στιγμής είναι 5.400 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους, επειδή βρίσκονται σε άδειες ορισμένοι). «Είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένταση πανδημίας λόγω και της έναρξης των σχολείων. Έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό νούμερο, τα κενά προσπαθούμε να καλύψουμε εκ των έσω, είναι όμως πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μη διαπραγματευθεί τον εμβολιασμό», κατέληξε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ