Σάββατο 13.04.2024
More

  Πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη υγειονομικών της Νέας Αριστεράς

  Ολοκληρώθηκε η πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη των υγειονομικών της Νέας Αριστεράς, με κύριο θέμα την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

  Η υπεύθυνη της ΚΟ της Νέας Αριστεράς για την Υγεία, Μερόπη Τζούφη, τόνισε πως «το ΕΣΥ διαρκώς συρρικνώνεται και υποβαθμίζονται, ενώ 4 στους 10 πολίτες αδυνατούν να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες». Επεσήμανε ακόμα πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών στην Υγεία, ξεπερνώντας το 35%.

  Αναφερόμενη στις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, η βουλευτής Ιωαννίνων σημείωσε πως πληθαίνουν τα περιστατικά πλημμελούς ή ανύπαρκτης ανταπόκρισης εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης, του μειωμένου προσωπικού και των λιγότερων δυνατοτήτων του ΕΣΥ. Το ΕΚΑΒ αδυνατεί να ανταποκριθεί και οι λίστες χειρουργείων έχουν καταστεί ανενεργές, με τις αναμονές να αγγίζουν τα δύο χρόνια.

  Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για τα απογευματινά χειρουργεία. Όπως είπε, «ο τιμοκατάλογος που ανακοινώθηκε αποτελεί θράσος, με τους ασθενείς να πληρώνουν από 300 έως 2.000 € για να χειρουργηθούν σε δημόσιο νοσοκομείο».

  Καταλήγοντας η υπεύθυνη της Νέας Αριστεράς για την Υγεία υποστήριξε πως «η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα της ίδιας της κοινωνίας, αποτελώντας επένδυση αξιοπρέπειας, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας». Ακόμα, «το αίτημα για ένα νέο ΕΣΥ, με περισσότερους πόρους, ανθρώπους και δυνατότητες, αντανακλά τις θέσεις και τις προτεραιότητες της Νέας Αριστεράς».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ