Σάββατο 13.08.2022
More

  Σακελλαροπούλου: Θα πάρουμε κάθε αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο για την ασφάλειά μας

  Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Λιθουανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

  Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη κατ’ αρχήν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τόνισε ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή και για τους εταίρους μας, τους οποίους όπως είπε, χρειαζόμαστε στο πλευρό μας.

  «Η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καταδεικνύει ότι η ρωσική εισβολή, η οποία κατά τη Μόσχα πραγματοποιήθηκε ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

  Και συνέχισε: «Η ίδια αναγκαιότητα έμπρακτης υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας στην Ουκρανία από επεκτατικές βλέψεις και αναθεωρητικά αφηγήματα υφίσταται και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία, δυστυχώς, δεν έχει παύσει να αποτελεί θέατρο κλιμακούμενης έντασης λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Είναι λυπηρό η χώρα μας να βρίσκεται μέχρι σήμερα αντιμέτωπη με επίσημα διατυπωμένη απειλή πολέμου από την γείτονα και καθημερινή επιθετικότητα στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Ωστόσο, δεν θα παύσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο για την ασφάλειά της, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας».

  Η κα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι «αποτελεί επίσης διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής εδαφών κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ