Σάββατο 31.07.2021
More

  Σχοινάς: Τον Ιούνιο θα έχουμε 600 εκατομμύρια εμβόλια

  Εφικτό ένα νέα Σύμφωνο Μετανάστευσης

  Την αισιοδοξία του ότι παρά τις διαφορές τους τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη στη διαμόρφωση του νέου συμφώνου για την μετανάστευση, διατύπωσε στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

  Μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Σχοινάς, τόνισε ότι οι συζητήσεις που γίνονται δείχνουν πως η σύγκλιση είναι εφικτή αλλά όχι δεδομένη. «Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την απανεμιά τώρα και να ετοιμαστούμε για τις φουρτούνες που θα έρθουν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «η μετανάστευση είναι στην κορυφή της ατζέντας και η Ευρώπη θα πρέπει να συμφωνήσει πριν τις γερμανικές και γαλλικές εκλογές όπου θα δοθούν σκληρές μάχες με τους ευρωφοβικούς και τους λαϊκιστές που δεν αποδέχονται την πρόταση».

  Σχοινάς για εμβόλια: Η ΕΕ έκανε ένα άλμα ενοποίησης

  Αναφερόμενος στα εμβόλια τόνισε πως η Ευρώπη έκανε ένα πραγματικό άλμα προς την ενοποίηση, επενδύοντας πάνω από 2,6 δισ. δόσεις από έξι διαφορετικές εταιρίες και ισότιμη δωρεάν πρόσβαση για όλους τους πολίτες. «Ηταν ένα μικρό θαύμα μέσα σε λίγους μήνες με ασφαλιστικές δικλίδες. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου τα κράτη μέλη θα έχουν 600 εκατ. δόσεις του εμβολίου! Τι θα συνέβαινε αν τα κράτη έμπαιναν σε μια κούρσα στρατηγικού ανταγωνισμού για το ποιος θα αγοράσει τα εμβόλια;», αναρωτήθηκε.

  Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ακόμα τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χώρα μας με πάνω από 40 δισ. ευρώ ενίσχυσης. «Ποτέ στην ιστορία της χώρας, δεν βρέθηκε με τόσους πόρους στα χέρια της. Είναι ευκαιρία να προετοιμαστούμε για τις προκλήσεις», είπε και ξεκαθάρισε πως και ο ίδιος αγωνίζεται προκειμένου να μη χαθεί το ευρωπαϊκό και ελληνικό καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό είπε, στις 17 Μαρτίου θα παρουσιαστεί το νέο πακέτο για τις ασφαλείς μετακινήσεις και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

  Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε στην Επιτροπή ότι το τριήμερο 19-21 Μαρτίου θα υπάρξει συνάντηση στην Αθήνα, υπουργών των χωρών της Μεσογείου που πλήττονται από το μεταναστευτικό (Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρος και Ελλάδα). « Σκοπός είναι να καθορίσουμε περαιτέρω τη στάση μας στην διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο», είπε και πρόσθεσε: «παράλληλα συνομιλούμε και με άλλες χώρες που δέχονται ροές, όπως η Βουλγαρία στην οποία βρέθηκα τον προηγούμενο μήνα, και με την οποία έχουμε συναντίληψη σε πολλά σημεία».

  Ο κ. Μηταράκης, τέλος, αναγνώρισε τις προτάσεις της επιτροπής για την μετανάστευση ως σημείο εκκίνησης της διαπραγμάτευσης. Διαμήνυσε ωστόσο πως στο σύνολό τους δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανησυχίες όχι μόνο της Ελλάδα αλλά και των υπόλοιπων μεσογειακών κρατών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ