Δευτέρα 03.08.2020
More

  Σε καλό δρόμο η παράταση προθεσμίας για την υποβολή αίτησης αναστολής ΦΠΑ στα ακίνητα

  Λόγο για θετική εξέλιξη σε ό,τι στην παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης για αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα, κάνει λόγο ο βουλευτής Ιωαννίνων, Στ. Καλογιάννης.

  Το θέμα της «παράτασης προθεσμίας υποβολής αίτησης για αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα», που είχε θέσει ο Στ. Καλογιάννης στον Υπουργό Οικονομικών (αρ. πρωτ.: 7186/ 09-06-2020), είχε θετική κατάληξη, καθώς στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τετάρτη, περιλαμβάνεται ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στις οικοδομικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο καθεστώς αναβολής ΦΠΑ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

  Σταύρος Καλογιάννης: Να τροποποιηθεί ο τρόπος παραγραφής του ΦΠΑ οικοδομικών επιχειρήσεων

  Ένα ακόμη θέμα που έθεσε στον Υπουργό Οικονομικών, αφορά τους κατασκευαστές ιδιωτικών έργων και ειδικότερα την τροποποίηση της παραγραφής του ΦΠΑ στο οποίο υπόκεινται.

  Ειδικότερα σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλογιάννης αναφέρει:

  «Με τις διευκρινήσεις των εγκυκλίων για την εφαρμογή του Νόμου 4646/2019 περί αναστολής ΦΠΑ στις οικοδομικές επιχειρήσεις, γίνεται αντιληπτό ότι η αναδρομικότητα του νόμου δεν καλύπτει τυχόν θέματα παραγραφής ΦΠΑ.  Το πρόβλημα αυτό απασχολεί πολλές οικοδομικές επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της βαθιάς κρίσης, δεν κατάφεραν να προβούν σε πωλήσεις ώστε να συμψηφίσουν τον ΦΠΑ. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις παραμένουν με μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ. Με το Ν.4646/2019 ζητείται από τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις που πραγματοποιούνται και μετά να ζητήσουν την επιστροφή του. Με τα ισχύοντα σήμερα, ο ΦΠΑ αυτός έχει παραγραφεί, συνεπώς η νέα καταβολή δεν επιστρέφεται. Έτσι ο κατασκευαστής θα επιβαρυνθεί δύο φορές το συγκεκριμένο κόστος!

  Για να λυθεί το πρόβλημα θα μπορούσε ο ΦΠΑ να συμψηφίζεται στον χρόνο πώλησης του ακινήτου, μη λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις περί παραγραφής. Αυτό συμβαίνει και με τη φορολογία εισοδήματος. Επίσης, κι αν ακόμα κάποιος ήθελε να εφαρμόσει τις διατάξεις περί επιστροφής, μπροστά στον κίνδυνο της  παραγραφής, θα ήταν  εξαιρετικά δύσκολο να το πράξει, διότι  θα έπρεπε αυτό να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς ο χρόνος  παραγραφής πολλές φορές είναι παρόμοιος με τον χρόνο κατασκευής ενός οικοδομικού έργου.

  Επισημαίνω ότι η Πολιτεία έχει επεκτείνει στα 10 έτη τον συμψηφισμό ΦΠΑ στην εκμετάλλευση των επαγγελματικών ακινήτων».

  Η ερώτηση αφορά το εάν προτίθεται το Υπουργείο να συμψηφίσει τον ΦΠΑ στο χρόνο πώλησης του ακινήτου, χωρίς να λάβει υπόψη τις διατάξεις περί παραγραφής, ώστε να ανακουφισθεί ο κλάδος των ιδιωτικών οικοδομικών έργων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Υποχρεωτική η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

  Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.  

  Μία γυναίκα τραυματίας από σφοδρή σύγκρουση Ι.Χ στην παράκαμψη (φωτογραφίες)

  Μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά το πρωί σε τροχαίο ατύχημα με εμπλοκή τριών Ι.Χ που σημειώθηκε στον κόμβο της παράκαμψης μεταξύ Καρδαμιτσίων και Ολυμπιάδας.

  Μητροπολίτης Μάξιμος- Προσέλευση στις εκκλησίες με προσοχή και ευθύνη

  Για την εφαρμογή των νέων μέτρων και τη χρήση μάσκας στους χώρους λατρείας μίλησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.

  Θετικό κρούσμα στα Γιάννενα- Το πρώτο μετά από καιρό

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών της γυναίκας από τα Ιωάννινα που βρέθηκε θετική στον κορωνοιό.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 1-2 Αυγούστου.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.