Δευτέρα 25.10.2021
More

  Σε καλό δρόμο η παράταση προθεσμίας για την υποβολή αίτησης αναστολής ΦΠΑ στα ακίνητα

  Λόγο για θετική εξέλιξη σε ό,τι στην παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης για αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα, κάνει λόγο ο βουλευτής Ιωαννίνων, Στ. Καλογιάννης.

  Το θέμα της «παράτασης προθεσμίας υποβολής αίτησης για αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα», που είχε θέσει ο Στ. Καλογιάννης στον Υπουργό Οικονομικών (αρ. πρωτ.: 7186/ 09-06-2020), είχε θετική κατάληξη, καθώς στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τετάρτη, περιλαμβάνεται ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στις οικοδομικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο καθεστώς αναβολής ΦΠΑ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

  Σταύρος Καλογιάννης: Να τροποποιηθεί ο τρόπος παραγραφής του ΦΠΑ οικοδομικών επιχειρήσεων

  Ένα ακόμη θέμα που έθεσε στον Υπουργό Οικονομικών, αφορά τους κατασκευαστές ιδιωτικών έργων και ειδικότερα την τροποποίηση της παραγραφής του ΦΠΑ στο οποίο υπόκεινται.

  Ειδικότερα σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλογιάννης αναφέρει:

  «Με τις διευκρινήσεις των εγκυκλίων για την εφαρμογή του Νόμου 4646/2019 περί αναστολής ΦΠΑ στις οικοδομικές επιχειρήσεις, γίνεται αντιληπτό ότι η αναδρομικότητα του νόμου δεν καλύπτει τυχόν θέματα παραγραφής ΦΠΑ.  Το πρόβλημα αυτό απασχολεί πολλές οικοδομικές επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της βαθιάς κρίσης, δεν κατάφεραν να προβούν σε πωλήσεις ώστε να συμψηφίσουν τον ΦΠΑ. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις παραμένουν με μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ. Με το Ν.4646/2019 ζητείται από τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις που πραγματοποιούνται και μετά να ζητήσουν την επιστροφή του. Με τα ισχύοντα σήμερα, ο ΦΠΑ αυτός έχει παραγραφεί, συνεπώς η νέα καταβολή δεν επιστρέφεται. Έτσι ο κατασκευαστής θα επιβαρυνθεί δύο φορές το συγκεκριμένο κόστος!

  Για να λυθεί το πρόβλημα θα μπορούσε ο ΦΠΑ να συμψηφίζεται στον χρόνο πώλησης του ακινήτου, μη λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις περί παραγραφής. Αυτό συμβαίνει και με τη φορολογία εισοδήματος. Επίσης, κι αν ακόμα κάποιος ήθελε να εφαρμόσει τις διατάξεις περί επιστροφής, μπροστά στον κίνδυνο της  παραγραφής, θα ήταν  εξαιρετικά δύσκολο να το πράξει, διότι  θα έπρεπε αυτό να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς ο χρόνος  παραγραφής πολλές φορές είναι παρόμοιος με τον χρόνο κατασκευής ενός οικοδομικού έργου.

  Επισημαίνω ότι η Πολιτεία έχει επεκτείνει στα 10 έτη τον συμψηφισμό ΦΠΑ στην εκμετάλλευση των επαγγελματικών ακινήτων».

  Η ερώτηση αφορά το εάν προτίθεται το Υπουργείο να συμψηφίσει τον ΦΠΑ στο χρόνο πώλησης του ακινήτου, χωρίς να λάβει υπόψη τις διατάξεις περί παραγραφής, ώστε να ανακουφισθεί ο κλάδος των ιδιωτικών οικοδομικών έργων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ