Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας
Σε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στη συζήτηση έλαβαν μέρος η Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής κα von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David Sassoli, ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Pascal Donohoe, ο Επίτροπος Οικονομικών κ. Paolo Gentiloni και μέλη του Ευρ. Κοινοβουλίου.
Στην παρέμβασή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε ότι για την Ελλάδα το κλειδί για την ανάκαμψη από τις μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας και για τη βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση βρίσκεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ ζήτησε τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Αναλυτικά ανέφερε:
«Κύριε Πρόεδρε του Eurogroup, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Το 2020 αποτέλεσε χρονιά ανατροπών για ολόκληρο τον πλανήτη. Η πανδημία προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οι κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επανακαθόρισαν στόχους, προτεραιότητες και εργαλεία οικονομικής πολιτικής.
Τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως η ανάπτυξη των εμβολίων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα. Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις, όπως:
– η συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και
– η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκαμψη.
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε την πρόσφατη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Κανονισμού για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Για την Ελλάδα, το κλειδί της ανάκαμψης και της βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης βρίσκεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ώριμο και αναλυτικό προσχέδιο ανάκαμψης, με στόχο να αποτελέσει τον καταλύτη για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Το ελληνικό Σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: στην πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο τρίπτυχο απασχόληση – δεξιότητες – κοινωνική συνοχή και στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Θα αποτελέσει συνέχεια της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που έχει ακολουθεί ήδη η ελληνική Κυβέρνηση κάτω από δύσκολες συνθήκες και η οποία αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας, πιστεύουμε ότι η απότομη άρση των μέτρων στήριξης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη, από τη στιγμή μάλιστα που έχουμε παράταση των περιοριστικών μέτρων.
Συνεπώς η δημοσιονομική χαλάρωση πρέπει να συνεχισθεί, σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας. Αυτή η ανάγκη είναι μεγαλύτερη για χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός».