Κυριακή 27.09.2020
More

  ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – Στη Βουλή η Παμβώτιδα και η ύδρευση του λεκανοπεδίου

  Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Υδατικών πόρων της Βουλής έκανε ο Σταύρος Καλογιάννης, στη συζήτηση με θέμα: «Οικολογική κατάσταση των λιμνών στην Ελλάδα».
  Στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  Η λίμνη Παμβώτιδα παρουσιάζει έντονα ευτροφικά φαινόμενα όμως η ποιοτική κατάσταση των υδάτων της Παμβώτιδας δεν είναι καλή. Εκτός της ρύπανσης από αστικά και γεωργικά απόβλητα, η λίμνη αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε απόληψη της τάξεως των 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από τη λίμνη για άρδευση του κάμπου του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, με μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στο λιμναίο οικοσύστημα.

  Παράλληλα, η ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδάτων της λίμνης είναι άμεσα συνυφασμένη με την ύδρευση των οικισμών του λεκανοπεδίου. Σήμερα, οι Δήμοι του λεκανοπεδίου (Ιωαννίνων, Ζίτσας), όπως και ο Δήμος Κόνιτσας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης, ενώ υπάρχουν οικισμοί, όπως η Μανωλιάσα, που στερούνται του πόσιμου ύδατος εδώ και μήνες.

  Καταθέτω την πρόταση όπως, σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, συζητήσουμε αναλυτικά την κατάσταση της Παμβώτιδας και του οικοσυστήματός της, προτάσεις για την αναβάθμισή της, καθώς και το μεγάλο θέμα ύδρευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
  Η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Αυγερινοπούλου αποδέχθηκε την πρόταση του Σταύρου Καλογιάννη και το θέμα θα συζητηθεί με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

  Επανέρχεται για το ΠΔ ο Φ. Φίλιος

  Την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης του ΠΔ Παμβώτιδας προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική πορεία της λίμνης σε διάφορα επίπεδα, επανέλαβε με δηλώσεις του στο ITV ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας Φιλ. Φίλιος. Η έκδοση του ΠΔ είναι θέμα που απασχολεί την τοπική επικαιρότητα περισσότερο από μία δεκαετία, ενώ επανέρχεται συχνά – πυκνά, όπως έγινε με την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλος.

  «Έπρεπε να πιέσουν για το ΠΔ και όχι να ακυρώσουν την ΚΥΑ που προσέφερε μια προστασία. Το σχέδιο είναι καλά οργανωμένο και αφορά τις χρήσεις του λεκανοπεδίου. Οι χρήσεις καθορίζονται και άρα καθορίζεται τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Το ΠΔ είναι έτοιμο και θα δώσει λύσεις. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν το θέλουν είτε εξαιτίας συμφερόντων είτε εξαιτίας εμμονής. Η κοινή λογική επιβάλει την έγκριση», σημείωσε μεταξύ άλλων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  218 νέα κρούσματα- 4 στα Ιωάννινα

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 218 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

  Επιστροφή στην Super League με το δεξί για τον ΠΑΣ- 2-2 με τον Άρη

  Με το δεξί επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα ο ΠΑΣ που απέσπασε ισοπαλία (2-2) από τον Άρη εκτός έδρας

  Πιέσεις για παράταση στη δήλωση αυθαιρέτων

  Την παράταση των προθεσμιών ένταξης και υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων στον ν. 4495/2017 ζητά το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ.

  Αναστάτωση για τα διπλώματα οδήγησης

  Πολύ διαφορετική η οδήγηση μηχανής από αυτοκίνητο επισημαίνουν οι εκπαιδευτές

  Το κέντρο βάρους στην κοινωνική πολιτική

  Η κοινωνική πολιτική και η στήριξη όσων έχουν ανάγκη, βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.