Δευτέρα 17.02.2020
More

  ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – Είναι δυνατή, υπό προϋποθέσεις, η προσαύξηση ύψους κτιρίου

  Απάντησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην Ερώτηση του Σταύρου Καλογιάννη σχετικά με τη δυνατότητα αύξησης του ύψους κτιρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των όρων και προϋποθέσεων που θέτει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) (Ν. 4067/2012).
  Όπως αναφέρει, ανακοίνωση του βουλευτή, σην απάντηση του Δ/ντή Οικοδομικών Κανονισμών του Υπουργείου, την οποία παρουσιάζει ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου, επισημαίνονται οι περιπτώσεις των άρθρων 10 και 15 του ΝΟΚ και αναφέρονται τα εξής:

  Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν. 4067/12 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», σε οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Ιωαννίνων όπως είχε καθοριστεί πριν την έναρξη ισχύος του ν.2539/1997, παρέχονται υπό προϋποθέσεις πολεοδομικά κίνητρα προσαύξησης του συντελεστή δόμησης κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, το οποίο γνωμοδοτεί λαμβάνοντας υπόψη του τα κριτήρια του περιβαλλοντικού οφέλους και της βέλτιστης απόδοσης σε κοινή χρήση.

  Στην ίδια παράγραφο προβλέπεται ότι δίνεται κίνητρο προσαύξησης του επιτρεπόμενου ύψους έως το ανώτατο επιτρεπόμενο κατά το άρθρο 15 ύψος, για τον προσαυξημένο συντελεστή δόμησης, ενώ το άρθρο 15 αντίστοιχα καθορίζει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου σε συνάρτηση με τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης της περιοχής.

  Επίσης σύμφωνα με:

  α) το άρθρο 1 παρ. 5 του Ν. 4067/2012 οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, κατισχύουν των γενικών διατάξεων του ΝΟΚ,

  β) την Εγκύκλιο 2/2013 (αρ. πρωτ. 28271/30-4-2013) του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ με την οποία ορίζεται ότι «μέχρι την έκδοση των νέων σχετικών προεδρικών διαταγμάτων εξακολουθούν κατ’ οικονομία να εφαρμόζονται οι κανονιστικές πράξεις εφόσον θεσπίζουν μικρότερα πολεοδομικά μεγέθη σε σχέση με τα οριζόμενα στο ν.4067/12»,

  όπου από Διατάγματα ή κανονιστικές πράξεις της διοίκησης (όπως Π.Δ/τα ή αποφάσεις Νομάρχη) ορίζεται συγκεκριμένο ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή, τότε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου δεν καθορίζεται βάσει του άρθρου 15 του Ν. 4067/2012.

  Επομένως, σε όσες από τις περιοχές που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 10 του ΝΟΚ το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος δεν υπολογίζεται με το άρθρο 15 αυτού, η τυχόν προσαύξηση του συντελεστή δόμησης δεν συνεπάγεται και προσαύξηση στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος.

  Τέλος επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ΥΑ οικ.31685/7-7-2017 (ΑΔΑ: ΩΝΖΣ4653Π8-9ΕΜ), είναι δυνατή η προσαύξηση ύψους κτιρίου βάσει της παρ. 8 και του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4067/2012, σε όλες τις περιοχές ανεξαρτήτως του τρόπου καθορισμού του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους, με εξαίρεση αυτές για τις οποίες δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας βάσει Π.Δ/γματων ή Υπ. Αποφάσεων ή το ύψος έχει καθοριστεί με γνώμονα την αντιμετώπιση σεισμικής επικινδυνότητας ή λόγω ασφάλειας εναέριας κυκλοφορίας ή λόγω διατηρητέων κτιρίων και μνημείων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Χιλιάδες συμμετοχές με σύμμαχο τον καιρό στον 23ο Μπιζάνιο Δρόμο

  Με μεγάλη επιτυχία και κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής ο «23ος Μπιζάνιος Δρόμος» και τα παράλληλα αγωνίσματα για τους μαθητές.

  Σάρωσε και τον Απόλλωνα Σμύρνης ο ΠΑΣ

  Άνετα επικράτησε ο ΠΑΣ Γιάννινα επί του Απόλλωνα Σμύρνης. Η γιαννιώτικη ομάδα διέσυρε την φιλοξενούμενη ομάδα με το εντυπωσιακό 5-1, αποδεικνύοντας πως είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επάνοδο στη Super League 1.

  Συμμαχία «μεγάλου συνασπισμού» στο ΤΕΕ Ηπείρου

  Συμμαχία «μεγάλου συνασπισμού» στο ΤΕΕ Ηπείρου προέκυψε κατά τις χθεσινές εκλογές.

  Γ. Πλακιωτάκης: «Ξεκινάμε την αξιοποίηση 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών»

  Την αξιοποίηση των 10 μεγάλων Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας, τα οποία 100% ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, με όρους «διαφάνειας, σοβαρότητας και μέσα στο Διεθνές και Κοινοτικό πλαίσιο», ξεκινάει μέσα στο 2020 η κυβέρνηση, τόνισε από την Ηγουμενίτσα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

  Προοπτικές ανόδου για τον τουρισμό της Ηπείρου

  Αυξημένες ήταν και οι επισκέψεις και οι εισπράξεις στον τουρισμό τόσο της χώρας όσο και της Ηπείρου την περίοδο 2016 – 2018.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Θανατηφόρο τροχαίο στην Πλάκα (φωτογραφίες)

  Ένας 60χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με καταγωγή από τα Κεντρικά Τζουμέρκα, βρήκε ακαριαίο θάνατο, το μεσημέρι, όταν το όχημα που οδηγούσε στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων – Πραμάντων, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη.

  Τροχαίο στη Λεωφόρο Δωδώνης

  Τρόχαιο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Λεωφόρο Δωδώνης, όταν ΙΧ αυτοκίνητο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα ρίχνοντας, παράλληλα και την κολώνα φωτισμού.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Βασίλης Μάντζιος

  Ένας άνθρωπος του αθλητισμού και της αυτοδιοίκησης, που υπηρέτησε επί δεκαετίες και τους δύο χώρους, έφυγε νωρίς το πρωί της Πέμπτης από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών.

  Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό – Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΜΑΚ

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της 5ης ΕΜΑΚ που ειδοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα για την πτώση σε γκρεμό ενός ατόμου που οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στην Αετομηλίτσα του δήμου Κόνιτσας.