Παρασκευή 19.04.2024
More

    Στη Βουλή η σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

    Πολιτική ένταση προκάλεσε η επιστολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου στον πρόεδρο της Βουλής, τα κόμματα και τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει σήμερα παρέμβαση στη Βουλή και φέρεται να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής.

    Μετά την παράδοση της επιστολής του προέδρου της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ρυπαρό, εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου, με καθοδηγητή τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Επιφυλάχθηκε για βαρυσήμαντη παρέμβαση σήμερα στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την Υγεία.

    Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Χρήστο Ράμμο στα γραφεία της ΑΔΑΕ, όπου ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των ερευνών και έλαβε φάκελο με τα σχετικά έγγραφα, συγκάλεσε τρίωρη σύσκεψη με τα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού και του επικοινωνιακού του επιτελείου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, το έγγραφο που πιστοποιεί τις επισυνδέσεις είναι «μείζον» θέμα.

    Στην σύσκεψη δε, συζητήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και η κατάθεση πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι θεσμικός και δεν πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της Βουλής στον ναό της Δημοκρατίας» ανέφεραν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Καθημερινή.

    «Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου, καθώς και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία που διανύουμε, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, και στο διεθνές περιβάλλον που βρισκόμαστε, έχουν καθήκον οι αρμόδιες αρχές να προστατεύουν τόσο το αγαθό της εθνικής ασφάλειας, όσο και τα δικαιώματα των πολιτών.

    »Είναι μια δύσκολη στάθμιση, έχει κόστος, αλλά βέβαια είναι αναγκαία» δήλωσε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

    Από τη πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να προβεί σε κατάθεση πρότασης μομφής και κατηγόρησε τον Χρήστο Ράμμο, για θεσμικό και πολιτικό ατόπημα.

    «Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το “Μάξιμο Σαράφη” που συνελήφθη σήμερα για απάτη.

    »Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ακόμη και σήμερα. Τη σύγκληση επιτροπής της Βουλής, ζήτησε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Τι αναφέρει η επιστολή Ράμμου

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή Ράμμου αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν στοιχεία για νόμιμες επισυνδέσεις κατόπιν άρσης απορρήτου για έξι πρόσωπα.

    Αυτά αφορούν σε έναν υπουργό, από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και για πέντε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για διάστημα από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2022. Τα πρόσωπα δεν αναφέρονται ονομαστικά αλλά περιγράφονται οι ιδιότητές τους.

    Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση μομφής

    Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει τη διαδικασία επί της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας που ορίζει τα εξής:

    H Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

    H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής, πρέπει να είναι υπογεγραμμένη τουλάχιστον από το 1/6 των βoυλευτών και να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

    Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό βoυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

    Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

    H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo βoυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5.

    Η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ ίδιου άρθρου. Μία πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης ανάλογης πρότασης. Μόνη εξαίρεση είναι αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία του συνολικού αριθμού των βoυλευτών.

    Η πρόταση μομφής γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

     

     

    Με πληροφορίες απο την ΕΡΤ/Καθημερινή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ