Σάββατο 31.07.2021
More

  Στη Βουλή η ύδρευση του λεκανοπεδίου και η αναβάθμιση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας

  Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Υδατικών πόρων της Βουλής έκανε ο Σταύρος Καλογιάννης, στη συζήτηση με θέμα: «Οικολογική κατάσταση των λιμνών στην Ελλάδα».

  Στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  «Η λίμνη Παμβώτιδα είναι μία αστική λίμνη, καθώς «ακουμπάει» πάνω της η πόλη των Ιωαννίνων, μία λίμνη ρηχή, μία λίμνη η οποία παρουσιάζει έντονα ευτροφικά φαινόμενα και αξίζει να της αφιερώσουμε μία ολόκληρη συνεδρίαση.

  Η ποιοτική κατάσταση των υδάτων της Παμβώτιδας δεν είναι καλή. Εκτός της ρύπανσης από αστικά και γεωργικά απόβλητα, η λίμνη αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε απόληψη της τάξεως των 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από τη λίμνη για άρδευση του κάμπου του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, με μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στο λιμναίο οικοσύστημα.

  Παράλληλα, η ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδάτων της λίμνης είναι άμεσα συνυφασμένη με την ύδρευση των οικισμών του λεκανοπεδίου. Σήμερα, οι Δήμοι του λεκανοπεδίου (Ιωαννίνων, Ζίτσας), όπως και ο Δήμος Κόνιτσας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης, ενώ υπάρχουν οικισμοί, όπως η Μανωλιάσα, που στερούνται του πόσιμου ύδατος εδώ και μήνες.

  Καταθέτω την πρόταση όπως, σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, συζητήσουμε αναλυτικά την κατάσταση της Παμβώτιδας και του οικοσυστήματός της, προτάσεις για την αναβάθμισή της, καθώς και το μεγάλο θέμα ύδρευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.»

  Η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Αυγερινοπούλου αποδέχθηκε την πρόταση του Σταύρου Καλογιάννη και το θέμα θα συζητηθεί με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ