Δευτέρα 15.08.2022
More

  Στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου η Μ. Τζούφη

  Επίσκεψη Τζούφη στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου

  Τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου επισκέφθηκαν η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη και ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος Σάββας Δημητριάδης, όπου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον προϊστάμενο Γιώργο Μαυρογιώργο.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν στις δασικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες, αλλά και την πανδημία.

  Ξεκινώντας με το θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών, τόνισε ότι όπως κάθε χρόνο, έγιναν οι κατάλληλες προετοιμασίες. Τα προβλήματα, ωστόσο, είναι πολύ σοβαρά αφενός διότι από το υπουργείο δεν εστάλησαν τα απαραίτητα χρήματα, αφετέρου δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων υπαλλήλων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια πρόσφεραν πολύ σημαντικές υπηρεσίες στον καθαρισμό και στις λοιπές εργασίες δασοπροστασίας.

  Εξίσου σοβαρό, κατά τον κ. Μαυρογιώργο, είναι και το γεγονός ότι πλέον υπάρχει συγκέντρωση εξουσιών κεντρικά, με αποτέλεσμα οι Περιφέρειες να έχουν μειωμένες αρμοδιότητες και μικρότερο έλεγχο αποφάσεων. Σχετικά με την πανδημία, ο κ. Μαυρογιώργος εμφανίστηκε προβληματισμένος από το γεγονός ότι καμία υπηρεσία περιφερειακά δεν έχει δικαίωμα να παίρνει πρωτοβουλίες, ουσιαστικά, καθότι όλα ελέγχονται κεντρικά από το υπουργείο. Στην πράξη, δηλαδή, οι Περιφέρειες εκτελούν απλώς εντολές, ενώ θα έπρεπε να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, αφού αυτές έχουν την πραγματική εικόνα της πανδημίας περιφερειακά.

  Από την πλευρά της η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, με βάση το πόρισμα Goldammer, που θα μπορούσε να απαντήσει πιο ουσιαστικά στα ζητήματα του συντονισμού των Υπηρεσιών για το σύνολο των θεμάτων που πρέπει να διαχειρίζεται αυτός ο φορέας, με βάση και την εξελισσόμενη κλιματική κρίση. Παράλληλα, μίλησε για την πυροπροστασία των αστικών αλσυλλίων των Ιωαννίνων, στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθότι πρόκειται για περιοχές πυκνοκατοικημένες, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.

  Ο συντονιστής της ΝΕ Σάββας Δημητριάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη της έγκαιρης πρόληψης των δασικών πυρκαγιών με επιστημονικά κριτήρια, διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων και με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Επεσήμανε την ελλιπή και ανεπαρκή πολιτική πρόληψης που εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία έδιωξε 5.066 εργαζόμενους που το ’18 και το ’19 εργάστηκαν πιλοτικά στο πρόγραμμα δασοπροστασίας. Επίσης, υπενθύμισε ότι κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε το πόρισμα Goldammer ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες που πάγωσαν, το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας και οι δασικοί χάρτες που ακυρώθηκαν.

  Τέλος, τονίστηκε από όλους η ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού σχεδίου πρόληψης των καταστροφών και προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ