Σάββατο 25.05.2024
More

  Στο επίκεντρο Παλαιοσέλλι και Γραμμενοχώρια

  Παλαιοσέλλι και Γραμμενοχώρια στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Γ. Αμυρά με την υπ. Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη

  Η διάσωση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στο Παλαιοσέλλι Κόνιτσας, καθώς και η ανάδειξη του πολιτισμικού και αρχαιολογικού πλούτου των Γραμμενοχωρίων, αποτέλεσαν το θέμα της συνάντησης εργασίας που είχε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Γ. Αμυράς, με την υπουργό Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη.

  Ειδικότερα, ο βουλευτής έθεσε υπόψιν της υπουργού την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, μνημείο του 18ου αιώνα, που κοσμείται με τοιχογραφίες από Χιοναδίτες αγιογράφους. Ο ναός αντιμετωπίζει προβλήματα θεμελίωσης, απαιτείται η επισκευή της στέγης, καθώς και η φύλαξη και συντήρηση βιβλίων που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει κάνει το πρώτο βήμα, ωστόσο χρειάζεται η ενίσχυση από το υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στα Γραμμενοχώρια. Ο Λύγγος με το Λαογραφικό Μουσείο και τον πληθυσμό άγριων αλόγων του, το Γραμμένο, όπου βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών με το ψηλό καμπαναριό και τις τοιχογραφίες αλλά και τα ερείπια της αρχαίας πόλης «Γεράκη», καθώς και το Βαγενίτι που το 1754 ήταν μια ανθούσα κωμόπολη, είναι ενδεικτικά της σημαντικής Ιστορίας και του ενδιαφέροντος που έχει η περιοχή.

  Η κα Μενδώνη υποδέχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων λέγοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα βρίσκεται πάντα κοντά στις ανάγκες των περιοχών αυτών. «Ένα από τα δυνατά σημεία του Νομού Ιωαννίνων είναι τα δεκάδες γεμάτα πολιτισμό χωριά του. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στη διάσωση και ανάδειξή τους, η προσοχή μας είναι στραμμένη σε αυτά», δήλωσε ο Γιώργος Αμυράς κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ