Κυριακή 24.11.2024
More

    Στο «στόχαστρο» 82 δήμοι με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη-Το σχέδιο της κυβέρνησης

    Στοχευμένα μέτρα σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30% αποφασίστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη

    Στοχευμένα μέτρα σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30% αποφασίστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους κ. Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά, Τσιόδρα και Αρκουμανέα.

    Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν σφόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, με συνέπεια τη νέα έξαρση κρουσμάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες 24 ώρες (1.797 νέες μολύνσεις, 8 νεκρούς και 168 διασωληνωμένους) αλλά και τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συγκεκριμένους δήμους.

    Η έξαρση αυτή -που, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια ακόμη και σε 2.000-3.000 κρούσματα από την επόμενη κιόλας εβδομάδα- οδήγησε τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώσει νέα μέτρα.

    Οι 82 δήμοι που μπαίνουν στο «στόχαστρο»

    Ειδικότερα, στην κυβέρνηση επικεντρώνονται σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 30%, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%.

    Για παράδειγμα, κάτω από 25% έχουν δήμοι όπως:

    • Βόλβης
    • Θέρμης
    • Δέλτα
    • Κιλελέρ
    • Καρπενήσι

    Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δήμους των Σερρών και της Ροδόπης, όπου κάποιοι είναι κάτω από 10%!

    Πώς θα λειτουργήσει η επιχείρηση «πειθώ»

    Ετσι, στην κυβέρνηση ξεκινούν εκστρατεία πειθούς με τη συνδρομή τοπικών παραγόντων, εκκλησίας κ.λπ., ενώ περιοδείες ξεκινά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

    Στον σχεδιασμό της επιχείρησης «πειθώ» θα έχουν ρόλο οι ιερείς, οι τοπικές άρχοντες (δήμαρχοι, κοινοτάρχες), αλλά και influencers, δηλαδή άτομα με επιρροή στους νέους.

    Συνοικία-συνοικία, γειτονιά-γειτονιά και πόρτα-πόρτα θα εξελιχθεί η επιχείρηση «πειθώ» για τους ανεμβολίαστους.

    Ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ατόμων που έως τώρα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες θα αναλαμβάνουν μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς των ανεμβολίαστων έναντι των εμβολίων.

    Και κάπου εκεί ξεκινά ο ρόλος των ιερέων, των τοπικών αρχών και των influencers. Για παράδειγμα, αν οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, ο τοπικός ιερέας θα είναι αυτός που θα αναλάβει να μεταπείσει τους πιστούς στο ποίμνιό του.

    Σε άλλη περίπτωση, όταν θα εμφανίζονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, τον σχετικό ρόλο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

    Από την πλευρά της, η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, τις κινητές μονάδες εμβολιασμών. Ετσι, όταν εντοπίζονται πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα προχωρά η στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

    Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα».

    Παράλληλα, πρόκειται να ανακοινωθεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει ελέγχους και κυρώσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης.

    Αποφασίστηκε ακόμη ότι στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια να πειστούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού οι πολίτες που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τα εμβόλια.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ