Δευτέρα 29.05.2023
More

  ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: «Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει με όρους διαφάνειας και ισοτιμίας»

  Δημόσια ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ που χρήζουν δημόσιας απάντησης

  Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων:

  «Το εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού και η οικοδόμηση «τείχους προστασίας» απέναντι στον κορωνοϊό αποτελεί μια πρωτόγνωρη και απαιτητική διαδικασία σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Και για να είναι αποτελεσματικό και επιτυχημένο απαιτούνται όροι διαφάνειας και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών.

  Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει χώρος για εμβολιαστικούς εθνικισμούς, όπως και για αποκλεισμούς και μεθοδεύσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται την εν λόγω συλλογική προσπάθεια ως ευκαιρία για να αποσπάσει μικροπολιτικά οφέλη.

  Είναι ενδεικτικές οι διαρκείς και αναίτιες αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμού, οι μεγαλοστομίες και οι υπερβολές, όπως επίσης και οι εμβολιασμοί πλειάδας κυβερνητικών στελεχών, συζύγων και «ημετέρων», παρακάμπτοντας το υγειονομικό προσωπικό της «πρώτης γραμμής» και τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

  Μπορεί η τακτική αυτή να σταμάτησε μετά από «εντολή Μητσοτάκη», ο οποίος ως νέος Μωυσής διορθώνει όλες τις αστοχίες, ωστόσο η συγκεκριμένη αθλιότητα τερματίστηκε λόγω της μαζικής κοινωνικής κατακραυγής, η οποία στηλιτεύτηκε ακόμα και από φιλικά -προς την κυβέρνηση- ΜΜΕ.

  Δυστυχώς παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και στην πόλη των Ιωαννίνων, με τη ΝΔ να προκρίνει «τους δικούς της», καταστρατηγώντας κάθε πρωτόκολλο και κανόνα ακόμα και όταν πρόκειται για εμβολιασμούς υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα, ακόμη και σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.

  Την ίδια στιγμή η κοινωνία, η οποία υποφέρει τόσο από την πανδημία όσο και από την αναποτελεσματική διαχείρισή της από την πλευρά της κυβέρνησης, ζητά να μάθει από τους αρμόδιους φορείς και τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη:

  • Με ποια κριτήρια εμβολιάστηκαν όσοι δεν προβλεπόταν να εμβολιαστούν στη συγκεκριμένη φάση του προγράμματος;
  • Ποια θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στα Ιωάννινα και με ποιους όρους θα γίνει η επιλογή τους;
  • Θα γίνει χρήση των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας);
  • Πώς θα αντιμετωπιστούν προβλήματα εμβολιασμού ηλικιωμένων συμπολιτών μας που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή των πολιτών που πάσχουν από νοσήματα που καθιστούν αδύνατη τη μετακίνησή τους;
  • Γιατί δε δίνεται στη δημοσιότητα η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  η οποία καθορίζει με σαφήνεια την προτεραιότητα των εμβολιασμών ανά ομάδα του πληθυσμού;

  Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Έχουν αποτύχει στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας – να μην επιτρέψουμε ακόμη μια αποτυχία στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ