Πέμπτη 13.06.2024
More

  ΣΥΡΙΖΑ: «Στο έλεος των κερδοσκόπων η αγροτική παραγωγή της χώρας»

  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών

  «Τον άμεσο κίνδυνο να περιέλθουν σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα δάνεια που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή και τα παραγωγικά ακίνητα των αγροτών» επισημαίνουν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

  Στην ερώτηση, που συνυπογράφει και η βουλευτής Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη, τονίζεται πως «εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί θα αντιμετωπίσουν μια άγνωστη πραγματικότητα αναφορικά με τις πρακτικές είσπραξης των κόκκινων αγροτικών δανείων που είχαν λάβει από την πρώην Αγροτική Τράπεζα και τα οποία είχαν περάσει στην διαχείριση της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση».

  Όπως αναφέρουν, «η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, η οποία έχει αναλάβει τη ρευστοποίηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών που κατέρρευσαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης – μεταξύ αυτών και της πρώην ΑΤΕ, βρίσκεται ήδη στην διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου “Αριάδνη” από funds και εταιρείες διαχείρισης δανείων».

  Η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου και η μη-ελέγξιμη τακτική είσπραξης θα έχει ως συνέπεια οι αγρότες να βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού της ενυπόθηκης αγροτικής γης. Σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο “Αριάδνη” εμπεριέχει 97.000 δάνεια (λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ) και αφορά σε ποσοστό άνω του 50% τα αγροτικά δάνεια της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας.

  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν πως «η μεταβίβαση των αγροτικών δανείων θα δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στους αγρότες δανειολήπτες, ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες στην αγροτική οικονομία και παραγωγή της χώρας».

  Στο πλαίσιο αυτό, ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών για ποιους λόγους δεν εντάχθηκαν τα δάνεια σε ένα ευνοϊκό πλαίσιο εξαίρεσης από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο, δεδομένου ότι ανήκουν στο ΤΧΣ και άρα επιβάλλεται η παρέμβαση. Τέλος, ζητούν από την κυβέρνηση να θεσπίσει ειδικό πλαίσιο ρύθμισης/διευθέτησης της οφειλής των αγροτικών δανείων, προστατεύοντας την ενυπόθηκη αγροτική γη.

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ