Κυριακή 21.04.2024
More

  Συζήτηση για τη δημόσια χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων

  Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποίησε η αν. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, όπου συναντήθηκε με τις Πρυτανικές Αρχές και συζήτησε για τις επικείμενες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για τη δημόσια χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, όπως επίσης και οι επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο. Η βουλευτής Ιωαννίνων σημείωσε πως «η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων είναι απαραίτητη ώστε τα ιδρύματα να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους, καλύπτοντας -μεταξύ άλλων- τις μορφωτικές ανάγκες χιλιάδων φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλείται να μεριμνήσει για την άμεση κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό».

  Κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις για το προτεινόμενο από την κυβέρνηση, σύστημα εκλογής των Πρυτανικών Αρχών, αλλά και της επαναφοράς των εξωτερικών συμβουλίων διοίκησης στα ΑΕΙ.

  Η κα Τζούφη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Πανεπιστήμιο, συναντήθηκε με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Γιάννη Γεωργίου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν τα νέα τμήματα. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη επαναλειτουργίας της διυπουργικής επιτροπής Παιδείας-Υγείας για τη μελέτη και την επίλυση σχετικών εκπαιδευτικών ζητημάτων.

  Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συνάντηση με την Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Άννα Μπατιστάτου. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η επίσπευση των διαδικασιών για την πλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ που είτε συνταξιοδοτούνται, είτε πρόκειται για νέες κρίσεις, καθώς οι καθυστερήσεις στην αντικατάσταση επιβαρύνουν την εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος, ενώ δυσχεραίνουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ