Σάββατο 20.04.2024
More

    Τα Σχέδια Διαχείρισης των υδατικών πόρων πρέπει να εφαρμόζονται

    Στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υδατικών Πόρων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας, και ειδικότερα το θέμα του Αχελώου, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης.

    Στην παρέμβασή του ο Σταύρος Καλογιάννης απάντησε αρχικά στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φάμελλο, ο οποίος ανέφερε ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υλοποιήσει έργα. «Θέλω να καταθέσω, μετά λόγου γνώσεως, ότι αν υπάρχει μία παράταξη, η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί έργα σε όλη τη χώρα, είναι η Νέα Δημοκρατία, είτε με τη σημερινή Κυβέρνηση, είτε με προηγούμενες Κυβερνήσεις της. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ αρέσκεται σε ατέρμονες συζητήσεις οι οποίες δεν καταλήγουν πουθενά. Ενδεικτικά αναφέρω τη σημερινή συνεδρίαση δύο Επιτροπών, όπου επί μιάμιση ώρα συζητούσαμε διαδικαστικά, υποτίθεται, θέματα με πρωτοβουλία συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ!».

    Και συνέχισε ο Σταύρος Καλογιάννης. «Το θέμα που συζητάμε είναι σύνθετο και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Έχοντας την ιδιαίτερη τιμή να έχω ασχοληθεί με τη διαχείριση του Αχελώου και γενικότερα με τη διαχείριση των υδατικών πόρων στη χώρα, απ’ όταν δημιουργήσαμε την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και τις περιφερειακές Υπηρεσίες Υδάτων, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων στη συνέχεια και τα πρώτα διαχειριστικά σχέδια Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ), θέλω να τονίσω ότι:

    Είναι επιβεβλημένο από τη νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική, να εκπονούνται και να ολοκληρώνονται τα Σχέδια Διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών, και να επικαιροποιούνται εγκαίρως, αν και υπάρχει μια διαχρονική καθυστέρηση σε αυτό το θέμα, κυρίως, όμως είναι αναγκαίο να εφαρμόζονται τα Σχέδια. Το να συντάσσονται απλώς τα Σχέδια Διαχείρισης και μόλις ολοκληρωθούν να μπαίνουν σε ένα συρτάρι και να περιμένουμε πότε θα αναθεωρηθούν, δεν έχει κανένα νόημα. Εάν δεν προχωρήσουμε στην εφαρμογή των Σχεδίων, τα υδατικά προβλήματα του τόπου διαιωνίζονται και οξύνονται. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, ασφαλώς και στην Ήπειρο, η οποία αν και το πλουσιότερο Υδατικό Διαμέρισμα της χώρας δεν έχει ακόμη λύσει βασικά υδροδοτικά ζητήματα.

    Η 1η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας, προέβλεπε για την αντιμετώπιση του πολύ ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου της, μόνο δράσεις εξοικονόμησης νερού και κατασκευή έργων ταμίευσης, κατόπιν γραπτής εντολής το 2017, της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όμως, για να καλυφθεί το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, έπρεπε οι ποσότητες υδάτων που θα ταμιεύονταν σε αυτά τα έργα να είναι πολύ σημαντικές. Ερωτώ λοιπόν, σε ποιες περιοχές θα χωροθετούνταν αυτοί οι ταμιευτήρες, αυτές οι λιμνοδεξαμενές, πόσες λιμνοδεξαμενές μπορούσαν να χωροθετηθούν στη Θεσσαλία και ποια θα ήταν η χωρητικότητα κάθε λιμνοδεξαμενής, ώστε να προκύψει ο αριθμός των λιμνοδεξαμενών που θα ήταν αναγκαίες για να καλυφθεί το έλλειμμα; Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα, είναι προφανές συνεπώς ότι είναι ανεφάρμοστη η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ επιλογή. Την οριστική λύση θα δώσει το 2ο αναθεωρημένο Σχέδιο των ΛΑΠ Θεσσαλίας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριμήνου».

    Παράλληλα, ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, στην προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας, που είναι απολύτως συνυφασμένη με τη διαχείριση των υδάτων. «Η Θεσσαλία αποτελεί την καρδιά της πεδινής Ελλάδας», ανέφερε, «με μεγάλες εκτάσεις γης υψηλής παραγωγικότητας. Αυτή η γη αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις σε όλη τη χώρα και στην Ήπειρο, από πλευράς οικιστικής ανάπτυξης και από τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτή τη γη ως κόρη οφθαλμού, καθώς πρόκειται για μη ανανεώσιμο φυσικό πόρο, και να προωθήσουμε αυστηρότερη νομοθεσία για αυτό το σκοπό. Υπενθυμίζω ότι έχω καταθέσει στο Υπ. Περιβάλλοντος, πριν από 1 ½ χρόνο, πρόταση νόμου για την προστασία και αειφόρο χρήση του εδάφους, και επειδή στη συνεδρίασή μας μετέχει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Βαρελίδης, παρακαλώ να την προωθήσει».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ