Δευτέρα 24.06.2024
More

  Τέσσερις μέρες ακόμα για να στείλουν οι Έλληνες του εξωτερικού την επιστολική τους ψήφο

  «Τέσσερις ημέρες ακόμη (μέχρι τις 28/5) για να στείλετε πίσω μέσω courier την επιστολική σας ψήφο στην Ελλάδα αν μένετε στο εξωτερικό!», γράφει το πρωί της Παρασκευής, σε ανάρτησή της η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

  «Και αν μένετε στο εσωτερικό, η προθεσμία είναι μέχρι τις 3/6 για παραλαβή courier από την διεύθυνσή σας και 4/6 με παράδοση στο κατάστημα της εταιρείας courier. Περισσότερες πληροφορίες στο http://epistoliki.ypes.gov.gr επιλέγοντας «οδηγίες επιστολικής ψήφου», συμπληρώνεται στην ανάρτηση της Κεραμέως.

  https://x.com/nkerameus/status/1793904343113969702?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1793904343113969702%7Ctwgr%5Eacbf9c623067f54771e049b1361476c3244ce90e%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lifo.gr%2Fnow%2Fpolitics%2Feyroekloges-2024-tesseris-meres-akoma-gia-na-steiloyn-oi-ellines-toy-exoterikoy-tin

  15 ερωτήσεις και απαντήσεις για το πώς ψηφίζουμε

  Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές 2024 και το υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε μία λίστα με 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιστολική ψήφο.

  Καθώς στις Ευρωεκλογές 2024 εφαρμόζεται για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος στην Ελλάδα, οι περίπου 202.000 εκλογείς που έχουν εγγραφεί επιτυχώς στην πλατφόρμα, πρόκειται να ασκήσουν το δικαίωμά τους με αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά. Ως εκ τούτου, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα ψηφίσουμε με επιστολική ψήφο, τι ακριβώς πρέπει να γίνει και πώς.

  Αναλυτικά οι 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιστολική ψήφο

  1. Πότε θα λάβω το εκλογικό υλικό;

  • Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αποστείλει το εκλογικό υλικό στους εκλογείς που ενεγράφησαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου.
  • Αν δεν έχετε ήδη λάβει ενημέρωση, θα ενημερωθείτε στα στοιχεία επικοινωνίας που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας (email, SMS ή Viber) για την παράδοση του φακέλου σας. Ο φάκελος θα παραδοθεί από διανομέα στη διεύθυνση που έχετε δηλώσει. Εναλλακτικά, έχετε την επιλογή να τον παραλάβετε από κατάστημα της ταχυδρομικής εταιρείας.
  • Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αποστολής του φακέλου σας μέσω του συστήματος αναζήτησης των ταχυδρομικών εταιρειών (tracking).

  2. Μπορεί κάποιος άλλος να παραλάβει το εκλογικό υλικό εκ μέρους μου;

  • H παραλαβή του φακέλου πρέπει να γίνει από εσάς ή από ρητά εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό τρίτο πρόσωπο. Την εξουσιοδότηση αυτή μπορείτε να τη συμπληρώσετε μέσω της ηλεκτρονικής πύλης «gov.gr» ή με φυσική παρουσία σε ΚΕΠ ή Προξενική Αρχή.
  • Κατά την παραλαβή του φακέλου πρέπει να επιδείξετε ταυτοποιητικό έγγραφο στον διανομέα.
  • Εναλλακτικά, σε περίπτωση που σας έχει αποσταλεί από την ταχυδρομική εταιρία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Προσωπικός Αριθμός Ταυτοποίησης (PIN) σας.

  3. Τι περιέχει ο φάκελος που θα λάβω;

  Ο φάκελος που θα παραλάβετε περιέχει τα παρακάτω:

  • Το έντυπο οδηγιών, στο οποίο περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες για το πώς να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο καθώς και οι κατάλογοι των υποψηφίων Ευρωβουλευτών όλων των συνδυασμών,
  • Το ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα σημειώσετε τον συνδυασμό και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές της προτίμησής σας,
  • Τον φάκελο ψηφοφορίας, μέσα στον οποίο πρέπει να τοποθετήσετε αποκλειστικά και μόνο το ψηφοδέλτιο,
  • Την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου, την οποία μπορείτε εναλλακτικά να υποβάλετε ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας epistoliki.ypes.gov.gr, και
  • Τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον οποίο θα αποστείλετε στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων.

  4. Ποια είναι η διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο;

  Η διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο είναι εξαιρετικά απλή και δεν θα σας πάρει πάνω από λίγα λεπτά. Η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στο έντυπο οδηγιών που θα λάβετε, το οποίο μπορείτε, επίσης, να βρείτε πατώντας εδώ. Μπορείτε επίσης να δείτε το εκπαιδευτικό βίντεο που δημιούργησε το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο περιγράφεται οπτικοποιημένη η διαδικασία βήμα προς βήμα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ