Πέμπτη 04.06.2020
More

  Θ. Μπέγκας: «Απροετοίμαστη για τα μεγάλα ζητήματα η Δημοτική Αρχή»

  «Απροετοίμαστη, χωρίς ιεράρχηση και διάθεση για διεκδίκηση εμφανίζεται η Δημοτική Αρχή για μια σειρά μεγάλων θεμάτων που αφορούν τον τόπο, δείχνοντας ανίκανη όχι μόνο να διαμορφώσει αλλά ούτε καν να παρακολουθήσει τις εξελίξεις».

  Αυτό κατέδειξε με τις τοποθετήσεις του στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

  Αρχικά, τόνισε τη σημασία που έχει, όχι μόνο για το Δήμο Ιωαννιτών και για την Ήπειρο, αλλά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά, κάνοντας λόγο για τη φυσική συνέχεια του Αδριατικού άξονα. Πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της Ιόνιας πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Δήμο Ιωαννιτών στο πλαίσιο της στοχευμένης εξωστρέφειας πάνω στην οποία η Δημοτική Αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» άφησε ένα σαφές στίγμα, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτυχή διεκδίκηση των φορέων της Ηπείρου και τη διοργάνωση του Συνεδρίου της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής στα Γιάνεννα και στη συνέχεια τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών για την αδελφοποίηση των Ιωαννίνων με το Ντουμπρόβνικ κι όλες τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν το συνέδριο της μακροπεριφέρειας της Αδριατικής.

  «Μιλάμε για ένα εθνικό, διευρωπαϊκό ζήτημα. Πιστεύω ότι η δική μας δημοτική αρχή έδειξε το δρόμο σε ό,τι αφορά το πώς πρέπει να διεκδικούμε τα μεγάλα και σημαντικά θέματα του τόπου. Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων, γιατί όχι και με μπροστάρη το Δήμο Ιωαννιτών, όπως ακριβώς έγινε στη θητεία μας για τη λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου», είπε ο κ. Μπέγκας, καυτηριάζοντας, παράλληλα, την απουσία του δημάρχου Ιωαννίνων από τη σύσκεψη που έγινε στη Αθήνα παρουσία φορέων απ’ όλη την Ήπειρο, θεωρώντας επίσης «ανεπίτρεπτη έκπτωση» εκ μέρους των Ηπειρωτών η σύσκεψη αυτή να γίνει στη Βουλή κι όχι στο αρμόδιο υπουργείο.

  Για το νέο κλειστό

  Στη συνέχεια, ο κ. Μπέγκας ζήτησε πλήρη ενημέρωση του Σώματος από τη Δημοτική Αρχή σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις για το καινούργιο κλειστό γυμναστήριο.

  «Τι γίνεται με το καινούργιο κλειστό; Έχετε άποψη ως Δημοτική Αρχή;  Η χωροθέτησή του κατάντησε περιφερόμενος θίασος. Ο Περιφερειάρχης το χωροθετεί με δηλώσεις του μία εδώ και μία εκεί με τελευταίο σταθμό τα Καρδαμίτσια. Ο κ. Αυγενάκης δεν μας έχει απαντήσει ξεκάθαρα αν μιλάμε για καινούργιο ή μεταχειρισμένο κι εμείς που είμαστε σε όλο αυτό; Δεν θα έπρεπε να έχει συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να έχουμε μια ξεκάθαρη θέση; Δεν μπορούμε μονίμως να βολευόμαστε με «μεταχειρισμένες» λύσεις ως τόπος. Η δημοτική μας αρχή είχε ξεκάθαρη θέση: α) νέο κλειστό στη θέση Βοτανικός, β) ολοκληρωμένη πρόταση για αθλητικό κέντρο στα Καρδαμίτσια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

  Για τη «Νέα Γενιά ανακύκλωσης»

  Ένα ακόμα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μπέγκας είναι αυτό του πιλοτικού προγράμματος της «νέας γενιάς ανακύκλωσης», το οποίο εγκαινίασε την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος.

  Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», ζήτησε ενημέρωση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, όπως αν η δράση αυτή έχει ενταχθεί στο τοπικό ή το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, ποιος επωμίζεται το κόστος εγκατάστασης, ποια η ποσοτική συμμετοχή του στην ανακύκλωση του δήμου, ποια τα ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες, ποια η σχέση των δύο πιστοποιημένων συστημάτων που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση σε εθνικό επίπεδο κι αν διαταράσσεται η ισορροπία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο μέχρι σήμερα.

  «Η άποψη της παράταξής μας είναι ξεκάθαρη: Το σύστημα των μπλε κάδων της ΕΕΑ, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η ΚΕΔΕ, μπορεί να επιτύχει μαζική ανακύκλωση, επικουρούμενο από το σύστημα των οικίσκων της ανταποδοτικής ανακύκλωσης», είπε μεταξύ άλλων.

  Για το φυσικό αέριο

  Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Μπέγκας και στο θέμα της διασύνδεσης των Ιωαννίνων με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την περιοχή μας, που τη θέλουν να βρίσκεται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης δικτύου Διανομής, ρωτώντας το δήμαρχο αν υπάρχει κάποια πιο συγκεκριμένη ενημέρωση.

  «Έχει σκοπό η Δημοτική Αρχή να ενημερωθεί για να διεκδικήσει περισσότερα για τον τόπο μας; Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τίποτα πέρα από μια ημερομηνία. Για τι συνδέσεις μιλάμε; Οι συνδέσεις αυτές θα αφορούν μόνο τη βιομηχανία και δημόσιους φορείς ή και οικιακούς χρήστες;», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

  Για το προσφυγικό

  Τέλος, και σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ένα θέμα που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο προσκήνιο, ο κ. Μπέγκας δήλωσε ότι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει στο βαθμό που της αναλογεί στην επίλυσή του.

  Για να γίνει, όμως, αυτό εφικτό η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει έγκαιρα για το σχεδιασμό της τις Δημοτικές Αρχές, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις τους, έτσι ώστε να έχουμε επιτυχή αποτελέσματα.

  Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την ομαλή εξέλιξη της εγκατάστασης προσφύγων στη δομή του Κατσικά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο Δήμος Ιωαννιτών οφείλει, μαζί και με τους άλλους Δήμους, να διεκδικήσει χρηματοδότηση, η οποία θα διασφαλίσει την κάλυψη του κόστους, τουλάχιστον για τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρει στις δομές φιλοξενίας, όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, η ύδρευση και η αποχέτευση.

  Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας του Δήμου με φορείς που διαθέτουν τεχνογνωσία, ακριβώς όπως έκανε και η δημοτική αρχή στη διάρκεια της δικής του θητείας, γεγονός που αποδείχτηκε αποτελεσματικό, με το Δήμο Ιωαννιτών να βραβεύεται  από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τη διαχείριση του προσφυγικού.

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μπίμπης

  Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή μετά από μια πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο αθλητικός συντάκτης Γ. Μπίμπης

  Ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς παρουσίασε το ΚΕΠ Plus στα Γιάννενα

  Στα Ιωάννινα γίνεται η παρουσίαση του ΚΕΠ Plus, των νέων υπηρεσιών που θα παρέχει το ΚΕΠ ως υποστηρικτική δομή και για τους πολίτες, αλλά κυρίως για τις επιχειρήσεις

  Κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στο ΕΣΥ

  Ημέρα πανελλαδικής δράσης σήμερα για τους εργαζόμενους συμβασιούχους στο ΕΣΥ και σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας

  Στο ΕΣΠΑ Ηπείρου εντάχθηκαν τα έργα του Δήμου Ζίτσας

  7,1 εκατ. ευρώ για τα έργα αποχέτευσης σε Ροδοτόπι και Άγ. Ιωάννη

  Ο Ιούνιος της πεζοδρόμησης στο παραλίμνιο

  Την απόφαση παράτασης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην ευρύτερη παραλίμνια περιοχή, μέχρι το τέλος Ιουνίου υπέγραψε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.