Κυριακή 25.09.2022
More

  Θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης αναλαμβάνει ο Ευ. Βενιζέλος μετά από πρόταση Μητσοτάκη

  Oρίστηκε μέλος της επταμελούς ομάδας υψηλού επιπέδου

  Θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχτηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από πρόταση της κυβέρνησης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ως επικεφαλής της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε τη δυνατότητα να προτείνει ένα άτομο για μία θέση στην επταμελή ομάδα επιπέδου (Council of Europe’s High-level Reflection Group), επιλέγοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αποδέχτηκε τη θέση και θα μεταβεί προσεχώς στο Στρασβούργο.

  Εκτός από τον κ. Βενιζέλο, στην ομάδα συμμετέχουν οι πρώην Πρωθυπουργοί  της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντίτσοβα, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ινέ Μαρί Έρικσεν και ο πρώην  Πρόεδρος  του Κοινοβουλίου της Ανδόρρας, Ζοσέπ Νταλιερές Κοντίνα.

  Το δελτίο Τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου

  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ορίστηκε μέλος της επταμελούς ομάδας υψηλού επιπέδου (Council of Europe’s High-level Reflection Group) που θα εισηγηθεί σχετικά με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, προωθώντας τους καταστατικούς σκοπούς του και τις ευρωπαϊκές αξίες,  μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον Οργανισμό, αλλά και την εκ μέρους της καταγγελία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  Η ομάδα υψηλού επιπέδου συγκροτήθηκε από τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

  Στην ομάδα υψηλού επιπέδου μετέχουν εκτός από τον κ. Βενιζέλο, οι πρώην Πρωθυπουργοί  της Γαλλίας Bernard Cazeneuve και της Σλοβακίας Iveta Radičová, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Federica Mogherini, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ine Marie Eriksen Søreide και ο πρώην  Πρόεδρος  του Κοινοβουλίου της Ανδόρρας Josep Dallerès Codina.

  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο να αποδεχθεί  τη σχετική πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετέχει στην Επιτροπή Υπουργών και είναι αρμόδιος για τα θέματα του Συμβουλίου του Ευρώπης  και  ο Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος Πάνος Μπεγλίτης παρουσίασε  την ελληνική πρόταση στη Γενική Γραμματέα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ