Παρασκευή 11.10.2024
More

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν -Πότε θα γίνει η πρώτη συνάντηση

    Πρώτη τηλεφωνική επαφή είχαν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

    Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που βασικό θέμα θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η διεύρυνση της Συμμαχίας, θα φανεί εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας.

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ελλάδα και Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα έχουν έλθει πιο κοντά, κατεβάζοντας του τόνους που είχαν οξυνθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο τα «αγκάθια» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν και θα φανεί πώς θα εξελιχθούν καθώς οι δύο χώρες βγαίνουν από εκλογές έχοντας ωστόσο τους ίδιους πρωταγωνιστές.

    Στα ελληνοτουρκικά είχε αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην προεκλογική περίοδο τονίζοντας τις κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα.

    «Εάν η Τουρκία θέλει να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να κάνει άνοιγμα προς τη Δύση, αυτό το άνοιγμα περνά μέσα από την επαναφορά του Ελληνοτουρκικού διαλόγου στη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στον ANT1.

    Οι «κόκκινες» γραμμές

    Σε ερώτηση για πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που τελικά θα γίνει, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ξεκαθάρισε πως, εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει σε μία ρητορική που θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας».

    Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε το 2020». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορηματικά μία τέτοια προοπτική.

    Σε σχέση με το ζήτημα της μειονότητας στη Ροδόπη, θέμα που μονοπώλησε για μεγάλο διάστημα την προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα θέσει το ζήτημα της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στον πρόεδρο Ερντογάν.

    «Η Τουρκία έχει τη δική της πολιτική στην μειονότητα και αυτό θα το συζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν», είχε πει χαρακτηριστικά ενώ υποστήριξε ότι υπήρξε ξεδιάντροπη παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ