Κυριακή 19.01.2025
More

    Τσιάρας: Προανήγγειλε ρύθμιση για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων

    Τροπολογία για την επιστροφή των δικαστηρίων στην κανονικότητα προανήγγειλε ο Κώστας Τσιάρας

    Την επαναλειτουργία των δικαστηρίων προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με παρέμβασή του στην Βουλή.

    Μιλώντας στην επιτροπή Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Δημόσιας Διοίκησης για το νομοσχέδιο «Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», είπε πως τα επόμενα 24ωρα θα κατατεθεί τροπολογία που θα καθορίσει τον τρόπο και τον ρυθμό επιστροφής στην κανονικότητα των δικαστικών αιθουσών.

    «Είναι στις προθέσεις μας να έρθει τροπολογία, η οποία θα ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα (επαναλειτουργίας Δικαστηρίων). Ξέρουμε ότι είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση, θα επιχειρήσουμε, και το λέω και προς τους αγαπητούς αξιότιμους συναδέλφους, μέχρι την Πέμπτη στην Ολομέλεια να φέρουμε την τροπολογία αυτή η οποία θα ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών ΣτΕ: Πνιγόμαστε στις δικογραφίες

    Αναφορικά με τις προωθούμενες διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Τσούκας εστίασε στην ρύθμιση που θέτει μέγιστο όριο 30 σελίδων στα δικόγραφα που κατατίθενται ενώπιον του ΣτΕ, εκτιμώντας πως με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ταχύτερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

    «Η ρύθμιση αυτή δεν αποσκοπεί στο να απαλλάξει το δικαστήριο και τα μέλη του από κάποιον κόπο. Ο κόπος θα καταβληθεί αν όχι για αυτήν την υπόθεση, αλλά για μια άλλη. Ο χρόνος θα εξοικονομηθεί δεν θα αφιερωθεί σε κάτι άλλο παρά στη μελέτη μιας νέας δικογραφίας» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσούκας για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Εμείς κι αν εξοικονομήσουμε χρόνο αυτός ο χρόνος θα αφιερωθεί στη μελέτη άλλων δικογραφιών. Πνιγόμαστε από δικογραφίες, κατακλυζόμαστε από δικογραφίες έχουμε πολλές υποθέσεις που πρέπει να εκδικάσουμε. Αποβλέπουμε στο να κάνουμε πληρέστερη, αποτελεσματικότερη την επικοινωνία μας τους Έλληνες δικηγόρους για το καλό των Ελλήνων πολιτών και τίποτε περισσότερο από αυτό».

    Γιαννακοπούλου: Δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους οι δικαστές

    Από την άλλη πλευρά η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στους δικαστές αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της επιβολής μέγιστου ορίου σελίδων στα δικόγραφα. «Αντί να ασχοληθούμε όλοι σοβαρά στον τομέα της Δικαιοσύνης, με ποιόν τρόπο θα βελτιωθεί ο χρόνος απονομής αυτής, ασχολούμαστε με το εάν το κάθε ένδικο βοήθημα αποτελείται από 30 ή παραπάνω σελίδες. Λες κι αυτός είναι ο μόνος κι αποκλειστικός λόγος της μεγάλης βραδύτητας της απονομής της δικαιοσύνης, που σε πολλές περιπτώσεις έχει φτάσει σε πραγματική αρνησιδικία, λόγο τον οποίο η δική σας Κυβέρνηση εντόπισε και αποφάσισε να επιλύσει το διαχρονικό αυτό πρόβλημα με τη θέσπιση αυτής της διάταξης. Τόσο απλά και τόσο απόλυτα. Καταλαβαίνετε κι εσείς οι ίδιοι, πως σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επικεντρώνοντας δε τα βέλη προς τους δικαστές είπε πως το πρόβλημα της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης δεν έχει επιλυθεί παρά το γεγονός ότι οι δικαστές έχουν εξαιρεθεί από όλες τις μνημονιακές περικοπές ενώ τους έχει δοθεί και ειδικό επίδομα για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

    «Δεν είναι καθόλου άμοιροι ευθυνών, για τους λόγους που προανέφερα και όχι μόνο. Οι δικαστικοί λειτουργοί απολαμβάνουν, και δικαίως, ειδικού μισθολογίου και “προνομίων” που έχουν θεσπιστεί, όπως το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποθέσεων, την πάγια αποζημίωση λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών αλλά και τη κατάργηση ακόμη με το άρθρο 181 του Ν. 4270/2014 ορισμένων των μνημονιακών διατάξεων για τις περικοπές μισθών, κατ εξαίρεση σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο. Η συμβολή όμως των δικαστών στην επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της απονομής δικαιοσύνης, είναι καθοριστική» υπογράμμισε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ