Για εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο στα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην περιοχή, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή.
«Εχουμε μια Τουρκία που εντείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και εντός της ΑΟΖ, που προβαίνει σε απάνθρωπη εργαλειοποίηση μεταναστών και μια Τουρκία που έχει προσχωρήσει από καιρό σε μια αναθεωρητική λογική απέναντι στις διεθνείς συνθήκες και πρόσφατα μετέτρεψε σε τζαμιά την Αγιά Σοφιά και τη Μονή της Χώρας, μια Τουρκία που τις τελευταίες ημέρες παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο και απειλεί την Ελλάδα» είπε ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας. «Απέναντι σ’ αυτή την προκλητικότητα, απαιτείται ενότητα αλλά και μια σαφής εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, όπως είπε, δεν διέκρινε εθνική στρατηγική από την ομιλία του πρωθυπουργού.
Τα τρία σημεία κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Πρώτον, «υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη Τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο.
Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018.
«Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία. Και αναρωτιέμαι γιατί, έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση. Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δε πραγματοποιεί έρευνες, άρα δε παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις; Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία.Και στο πως θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο. Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου».
Δεύτερον, «Υπογράψατε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό. Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας 20ετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε Κοινή Δήλωση των 27. Όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο, ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην ΕΕ. Αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες.»
Τρίτο σημείο κριτικής, οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. «Συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της. Και δε θα σταθώ μόνο στη κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας – την Κρήτη – και άλλα νησιά. ¨Η στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψιν μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση. Αλλά θα σταθώ στο ότι επιμένετε να μην μας λέτε εάν, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε και η αρχή της αναλογικότητας».
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
«Αν θέλετε πραγματικά εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας που λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα ζητήσετε άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα καταγραφούν οι θέσεις όλων. Και αν θέλετε συνεννόηση για εθνική στρατηγική με σκοπό την επανεκκίνηση των διερευνητικών και την προσφυγή στη Χάγη, όπως εμείς επιθυμούμε, θα μιλήσετε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, όπως μιλήσαμε εμείς με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Η δική σας παράταξη είναι αυτή που απέρριψε το Ελσίνκι όταν είχαμε την ευκαιρία για λύση στη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις. Και εσείς μαζί με το ΚΙΝΑΛ ήσασταν, που ψηφίσατε τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας – σε αυτήν την περίπτωση του Καστελόριζου – είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών. Και εμείς 4,5 χρόνια αυτά τα όρια τιμήσαμε και προασπίσαμε».
Καρφιά για Σαμαρά
«Και είστε οι τελευταίοι που θα μιλήσετε για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική. Ο πρώην Πρόεδρός σας και πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, και υψηλόβαθμα στελέχη της δικής σας παράταξης, διατυμπάνιζαν τόσα χρόνια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, χωρίς τρίτους. Και μιλούσαν κατά της τμηματικής συμφωνίας. Μην κουνάτε λοιπόν τώρα το δάχτυλο στην Αριστερά, που μέσα σε 4,5 χρόνια κατάφερε και την κυριαρχία μας να προστατέψει και τις συμμαχίες μας να εμπλουτίσει και τον διάλογο με την Τουρκία να κρατήσει ζωντανό».