Κυριακή 23.06.2024
More

  Τζούφη: Νομοσχέδιο για πανεπιστήμια – Όλα στα ιδιωτικά, τίποτα στα δημόσια

  «Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας καταπατά το Σύνταγμα και το Άρθρο 16, επιτρέποντας σε ιδιώτες να παρέχουν ανώτατη εκπαίδευση, ενώ αδιαφορεί για τα πολλαπλά προβλήματα των δημόσιων ΑΕΙ» σημείωσε η Μερόπη Τζούφη στην τελευταία συζήτηση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Παράλληλα, τόνισε πως η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

  Η βουλευτής Ιωαννίνων επεσήμανε πως οι ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά κάνουν τις πανεπιστημιακές σπουδές ακόμη πιο ταξικές, εργαλειοποιώντας τον κόφτη της ΕΒΕ προς όφελος όσων έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν την πρόσβαση και τις σπουδές. Επίσης, μίλησε για τον ορατό κίνδυνο να μετατραπούν τα ιδιωτικά κολέγια σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαχρονικές μπίζνες με τα ιδιωτικά συμφέροντα.

  Υπογράμμισε ακόμα πως «το νομοσχέδιο σφραγίζει την από-ανάπτυξη των περιφερειακών ΑΕΙ, με τον αριθμό των εισακτέων να μειώνονται και τα Τμήματα να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και χρηματοδότησης».

  Στη συνέχεια ανέφερε πως μια σειρά από ρυθμίσεις του υπουργείου αποσκοπούν στην περαιτέρω συρρίκνωση της εσωτερικής δημοκρατίας των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ η κυβέρνηση φέρνει τα δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές.

  Κλείνοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπορευματοποίηση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με στόχο τα πανεπιστήμια να μετατραπούν σε εκπαιδευτήρια δεξιοτήτων κατά παραγγελία της αγοράς και των επιχειρήσεων. Μάλιστα χαρακτήρισε τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, δηλαδή τη μορφή που εισηγείται η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά, ως ένα φτηνό νομικίστικο κατασκεύασμα που περιγράφει κάτι μεταξύ ιδρύματος και εταιρείας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ